De eerste teststraat van de GGD in Bussum.
De eerste teststraat van de GGD in Bussum. Foto: Bob Awick

GGD klaar voor nieuwe hoos; tweede coronateststraat volgt

HILVERSUM Nu het kabinet heeft aangekondigd dat alle inwoners van Nederland met klachten zich op het coronavirus kunnen laten testen, is het alle hens aan dek bij de 25 GGD'en in het land. Dat geldt natuurlijk ook voor de GGD Gooi en Vechtstreek.

De huidige coronateststraat bij de brandweerkazerne in Bussum kan dagelijks 250 testen aan. Vanaf volgende maand - als de hele 'goegemeente' met een loopneus zich mag laten testen - moet dat aantal opgeschroefd worden naar vijfhonderd testen per dag. Wanneer dat aantal wordt gehaald, komt er elders in deze regio een tweede coronateststraat, zodat aan de wens van de overheid kan worden voldaan. Waar deze bijzondere straat in de regio dan komt, mag Marije Mansfeld (woordvoerder GGD Gooi en Vechtstreek) niet zeggem. "De voorbereidingen hiertoe zijn getroffen en de tweede straat is nagenoeg gereed. Het is een goede locatie die makkelijk is aan te rijden. De gemeente waar de straat komt, communiceert dit naar haar inwoners", vertelt Mansfeld. "De teststraat gaat overigens pas open als er zo veel aanvragen zijn dat we het in Bussum niet meer alleen kunnen bolwerken. Maar hoe je het ook wendt of keert, er komt een tweede teststraat en die kan 'any moment' open."

Terugloop

Overigens is het percentage positief op het coronavirus geteste mensen fors gedaald. "Er zijn in totaal 847 mensen getest in de teststraat en tot en met vorige week was 14 procent positief getest", aldus Mansfeld. "Het percentage positieven is teruggelopen van 24 procent in de eerste week naar 1 procent in de afgelopen week." Nu nog mogen alleen bepaalde beroepsgroepen gebruikmaken van de teststraat. "Gemiddeld krijgen we vijftien tot twintig mensen, maar gisteren was het met dertig een drukke dag."
Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het virus is hetzelfde ten opzichte van vorige week. Er zijn 53 inwoners van deze regio (29 uit Hilversum) overleden; 29 mannen en 24 vrouwen. De gemiddelde leeftijd is 82 jaar.