Toon Kramer.
Toon Kramer. Foto: Bastiaan Miché

Polar Bear Toon Kramer (98) overleden

HILVERSUM 'Polar Bear' Toon Kramer, die op 7 mei 1945 als bevrijder Hilversum binnenreed en door duizenden Hilversummers welkom werd geheten, is afgelopen zaterdag op 98-jarige leeftijd overleden. Een dubbele longontsteking werd hem fataal.

Dat heeft zijn familie laten weten. "Hij leek de laatste dagen juist weer op te knappen, maar hij heeft het niet gered", vertelt zijn kleindochter.
Eind april sprak deze krant nog uitgebreid met de in 's-Graveland woonachtige Kramer. Aanleiding was 75 jaar bevrijding van Hilversum. Kramer zou op dinsdag 5 mei het nieuwe kunstwerk op het Gooilandplein - een ijsbeer - mogen onthullen. Dat ging echter vanwege de coronamaatregelen niet door.

Hoewel hij lichamelijk niet meer zo rap was als tijdens zijn jonge jaren, was Kramer geestelijk nog in orde. "Ik mankeer verder niets", zei hij. Om daar aan toe te voegen: "Het is de medische industrie die mij in stand houdt." De in Dordrecht geboren Kramer bleef na de oorlog in Hilversum wonen vanwege zijn werk bij de radionieuwsdienst. Hij trouwde, kreeg vijf kinderen en zes kleinkinderen. De laatste tientallen jaren woonde hij in 's-Graveland. Toon Kramer wordt komende vrijdag gecremeerd.