'Schrap windturbines langs A27'

HILVERSUM Schrap het idee van windturbines langs de A27 bij Hilversum uit de plannen van de Regionale Energie Strategie (RES). Dat is de duidelijke wens van het college van burgemeester en wethouders, dat steviger wil inzetten op zonne-energie.

De conceptversie van de RES Noord-Holland-Zuid, die in april verscheen, heeft maatschappelijk gezien het nodige stof doen opwaaien. Zonnevelden in de Gooise natuur en afslag 33 bij de A27 aanwijzen als zoekgebied voor de plaatsing van enorme windturbines hebben al tot openlijke kritiek geleid van het Goois Natuurreservaat, VVD Hilversum en vier bewonersverenigingen.

Dinsdag kwamen B en W met de mededeling dat zij hun wensen en bedenkingen hebben opgesteld. Een van die wensen is dat zij geen windturbines willen hebben langs de Hilversumse snelweg. Deze windmolens zijn bedacht in het natuurontwikkelingsgebied Huydecopersweg. De zorg van velen is dat deze windturbines, die tussen de 150 en 500 meter afstand van de bewoonde wereld staan, voor onherstelbare schade gaan zorgen. Vanwege de maatschappelijke onrust die is ontstaan door de conceptversie van de RES zegt het college hier eveneens nee tegen. "Maar ook omdat wij vol willen inzetten op zonne-energie, omdat daarmee veel sneller resultaten te bereiken zijn", is het andere argument.

15 'Niet accepteren'