Afslag 33 bij de A27 is een zoekgebied in de conceptversie van de RES. Ofwel: een plek waar windturbines kunnen komen.
Afslag 33 bij de A27 is een zoekgebied in de conceptversie van de RES. Ofwel: een plek waar windturbines kunnen komen. Foto: Max Miché

'Laat weten dat Hilversum dit RES-plan niet kan accepteren'

Zonnevelden in de Gooise natuur. Enorme windturbines langs de A27. Het baart velen zorgen, zo ook vier bewonersverenigingen die alarm hebben geslagen bij de gemeente.

HILVERSUM Voor een deel hebben de vier buurtverenigingen gekregen waar ze om gevraagd hebben, namelijk een ondubbelzinnige uitspraak tegen de plannen in de conceptversie Regionale Energie Strategie (RES) Noord-Holland-Zuid. Hilversum heeft dinsdag laten weten dat plaatsing van windturbines bij afslag 33 bij de A27 een slecht plan is.

De oproep van Vereniging Utrechtseweg en omgeving, Comité Diependaalselaan, Vereniging Bonairelaan en omstreken en Samen voor Hollandsche Rading aan het Hilversumse gemeentebestuur luidt in hun brief: "Laat de bevoegde autoriteiten weten dat Hilversum dit plan niet kan accepteren." Want wat er wordt voorgesteld in het in april gepresenteerde conceptplan RES baart het kwartet ernstig zorgen. De bedachte zonnevelden en de windturbines tasten de natuur aan. De huidige visie moet snel vervangen worden door een ander plan waarin alternatieve locaties en mogelijkheden staan, waarbij de natuur en de bewoners wél worden ontzien en gerespecteerd. Dat is hun oproep.

Op woensdag 22 april is het document gepubliceerd. De conceptversie is opgesteld door de Energieregio Noord-Holland-Zuid, waar de Gooi en Vechtstreek een van de zes deelregio's van is. Hierin staat het totale bod van de provincie Noord-Holland als het gaat om het opwekken van duurzame energie in de regio Noord-Holland-Zuid. Het kwartet ziet nut en noodzaak van duurzame energie in. Gezien de energietransitie moeten er zaken op korte termijn in gang worden gezet. Maar dit is in hun ogen niet de te bewandelen weg.

Het is volgens de vier van de zotte dat er in de kwetsbare natuurgebieden van het Hilversums Wasmeer, de Laapersheide, het Laapersbos en ook het Laarder Wasmeer wordt gezocht naar mogelijke plaatsing van zonnevelden. In het natuurontwikkelingsgebied Plan Huydecopersweg kijkt de Energieregio serieus of zij daar enorme windturbines kan neerzetten. "Wij vinden het onbegrijpelijk dat overwogen wordt om op het terrein van de voormalige op- en afritten van de A27 bij Hilversum een enorme windturbine te plaatsen", aldus de verenigde buurtverenigingen in hun persverklaring. "Op het terrein in kwestie wordt momenteel in goed overleg met de verschillende betrokken partijen een bijzonder natuurgebied ontwikkeld: Plan Huydecopersweg, natuurontwikkeling en realisatie van waterberging en recreatie. Het gebied in kwestie is een drukbezocht recreatiegebied en ligt op korte afstand tussen de 150 en 500 meter van de bebouwing", luidt hun vervolg. Plaatsing van een windturbine in dit gebied gaat voor onherstelbare en onomkeerbare landschap- en natuurschade zorgen, menen de bezorgde bewoners.

Schadelijke hinder

Daarnaast gaat dit de nodige plannen ontregelen en doorkruisen. De vier verenigingen wijzen naar de ontwikkeling van de biodiversiteit en migratiemogelijkheden in de hierboven genoemde natuurgebieden. Dit moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het landelijke milieubeleid. Een klus waar het Goois Natuurreservaat (GNR), Natuurmonumenten en Utrechts Landschap nu volop mee bezig zijn. "Naast de negatieve effecten op de natuur ligt genoemd ‘zoekgebied’ dermate dicht bij woonhuizen in de verschillende buurten dat bewoners ernstige en schadelijke hinder kunnen gaan ondervinden van de slagschaduw en het geluid van eventuele windturbines", melden de buurtclubs verder nog.

Huidige conceptversie vervangen door alternatief plan

De vier bewonersclubs zijn niet de enige die zich achter de oren krabben over de voorgestelde duurzame oplossingen die zijn opgenomen in het provinciale plan. Eerder liet het Goois Natuurreservaat al van zich horen. De natuurorganisatie vindt windturbines en zonnevelden niet passen in de natuur. Niet veel later volgde VVD-raadslid Hidde Fennema. De liberaal riep toen op om vooral herrie te blijven maken om te laten weten dat Hilversum onder andere faliekant tegen het plaatsen is van tweehonderd meter hoge windturbines in de achtertuinen van inwoners, zoals de West-Indische buurt. Ook in de gemeenteraad heeft hij, onder meer samen met CDA'er Gerben van Voorden, meerdere malen aandacht gevraagd voor de RES en de kant die het tijdens de vele sessies al leek op te gaan.

Vanwege deze zorgen en onrust heeft het college dinsdag inderdaad aan de buitenwereld laten weten dat zij geen windturbines langs de A27 wil hebben. Steviger inzetten op zonne-energie is het credo van de Hilversumse bestuurders. "In de concept-RES voor Noord-Holland-Zuid staat de ambitie voor zonne-energie op grote daken en parkeerplaatsen beschreven. Maar wij willen die ambitie voor 2050 al over tien jaar gerealiseerd hebben", stelt wethouder Bart Heller. "We kunnen het aan onze bewoners niet uitleggen dat we er maar liefst dertig jaar over zouden gaan doen om op alle geschikte daken zonnepanelen te leggen. Een extra argument om hier nu vol op in te zetten is de stimulans voor groene banen en investeringen."