Heropening van het Carolus voor bewoners van De Boomberg, het woonzorgcentrum dat verbouwd wordt.
Heropening van het Carolus voor bewoners van De Boomberg, het woonzorgcentrum dat verbouwd wordt. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Woonzorg en HilverZorg werken aan Carolushuis nieuwe stijl

In de buurt zijn de plannen al per brief toegelicht. Lang lag 't qua ideeën stil, maar nu is er een concreet vooruitzicht voor een nieuw woonzorgcentrum.

HILVERSUM HilverZorg en Woningcorporatie Woonzorg Nederland hebben de krachten gebundeld en dat ook vast laten leggen in een samenwerkingsovereenkomst. De handtekeningen zijn gezet. Dat houdt onder meer in dat beide partijen een rol hebben in de bouw van het nieuwe Carolushuis aan de Bosdrift.

Dat hebben beide organisaties gisteren wereldkundig gemaakt. Op de huidige plek van het Carolushuis, dat jarenlang leegstond en waar nu tijdelijk inwoners zitten van De Boomberg dat verbouwd wordt, verrijst een nieuw woonzorgcentrum, in nieuwe stijl welteverstaan. Dit onderkomen is bestemd voor ouderen en mensen met een zorgvraag. Centraal staan wonen, zorg, ontmoeten en verbinding met de buurt, aldus de zorginstantie en de woningcorporatie.

Met deze plannen is er een einde gekomen aan een periode van onduidelijkheid. Lang leek Woonzorg Nederland, gespecialiseerd in seniorenhuisvesting, in zee te gaan met Stichting Philadelphia. Die trok zich vorig jaar juni terug omdat de stichting en de corporatie er qua huurprijs van de woningen niet uitkwamen. Voor Woonzorg betekende dat terug naar de tekentafel en herbezinning, zoals het college van burgemeester en wethouders in juli 2019 antwoordde op vragen van D66.

Dat is inmiddels achter de rug. De corporatie heeft in HilverZorg een partner gevonden om te werken aan het nieuwe Carolus. Dat leidt tot tevredenheid, zo merkt Cees van Boven, bestuursvoorzitter Woonzorg Nederland, op. "Met de bouw van wooncomplexen en verpleeghuizen en de ontwikkeling van nieuwe woonvormen spelen we in op de behoefte van senioren van nu en in de toekomst. Intensieve samenwerking is daarbij van belang om tot innovaties te komen", zegt hij over het belang van de krachtenbundeling met de lokale zorginstantie.

Vanuit HilverZorg is hoorbaar dat de twee op één lijn zitten en wordt het belang van nieuwe woonvormen onderstreept. "Net als Woonzorg Nederland is ook HilverZorg op zoek naar vernieuwing en verbetering", meldt Danielle Santen, bestuurder ad interim bij HilverZorg. "In deze coronaperiode heeft de extra zorg voor onze bewoners onze volle aandacht. Het is mooi om daarnaast ook aan de slag te gaan met nieuwe perspectieven."

Het nieuwe pand op het terrein aan de Bosdrift 96 bestaat straks uit vijf verdiepingen. Er komen 99 studio's met allemaal een eigen badkamer. Bewoners maken gebruik van een gezamenlijke huiskamer - tien stuks - met een groot balkon en een woonkeuken waar gezamenlijk gegeten kan worden. In het gebouw zijn ook ruimtes gepland voor andere zaken, waaronder dagbesteding, een kapper en een pedicure. Tevens is het plan ook een brasserie aan het 'assortiment' van het nieuwe Carolushuis toe te voegen.

'Bedoeling dat dit de plek wordt voor bewoners en buurt'

"Het is de bedoeling dat dit de plek wordt waar bewoners en de buurt terecht kunnen voor diverse activiteiten en ontmoeting. Van de ruime tuin bij het complex kunnen zowel bewoners als buurtgenoten genieten", aldus de samenwerkende partijen. Overigens is een nieuw centrum neerzetten dat ook een functie heeft voor de wijk, altijd het uitgangspunt geweest. Het is een belangrijk aspect binnen de Hilversumse politiek.

De twee partijen gaan nu werken aan de verdere ontwikkeling van de woonvorm. Hierin is ook een rol voor de buurt bedacht, is de mededeling. Het nieuwe Carolushuis laat nog wel op zich wachten. In februari 2021 staat de sloop van het huidige complex op de agenda. In de zomer staat de start van de bouw gepland. Als alles volgens schema verloopt, zouden de bewoners eind 2022 hun intrek kunnen nemen in het nieuwe gebouw. Daarmee is qua bouw de kous nog niet af, want er komt nog een wooncomplex op het huidige St. Carolus-terrein. Woonzorg en HilverZorg laten hier tevens een wooncomplex neerzetten waar senioren zelfstandig kunnen wonen, zo nodig met thuiszorg. Dit nieuwe pand bestaat over een aantal jaar uit 32 appartementen, verdeeld over respectievelijk drie en vier verdiepingen.

Het terrein aan de Bosdrift.