Op het sportterrein aan het Kininelaantje kunnen sportievelingen onder meer een kickbokstraining op de zak volgen.
Op het sportterrein aan het Kininelaantje kunnen sportievelingen onder meer een kickbokstraining op de zak volgen. Foto: Bastiaan Miché

103 lessen per week in de buitenlucht, inclusief jeugdtrainingen

Ontstaan in tijden van corona, maar nu al is duidelijk dat het een blijvertje is: de samenwerking tussen Van Hellemond Sport en SC 't Gooi.

HILVERSUM Met recht is het Kininelaantje 9, het adres van SC 't Gooi, nu al weken een echt sportcomplex. Sinds 5 mei zijn er lessen voor kinderen en vanaf 18 mei kunnen ook volwassenen hier lekker op verschillende manieren trainen.

Zelf bieden de zwart-gelen onder meer voetbal, tennis, darts en tafeltennis aan, maar daar is nu door de samenwerking met de sportschool een keur aan sport bij gekomen. Van Hellemond Sport heeft in coronatijd op het terrein van de Hilversumse club haar vierde filiaal (twee in Hilversum en één in Naarden) kunnen vestigen. "Het hele complex ademt nu sport", zegt SC 't Gooi-voorzitter Jolanda Osendarp.

Op het voorste kunstgrasveld zijn honderd kinderen deze zaterdagmiddag bezig met een bal. Met onder meer trainers van Ajax en Utrecht werkt de jeugd aan de voetbalkwaliteiten. Voor het hekwerk is een klein krachthonk ingericht. De dumbbells liggen tegen de omheining, de bankjes en apparaten staan allemaal op afstand op een lange grijze mat. Erop is een klein clubje bezig met 'ijzer pompen', zoals Arnold Schwarzenegger zou zeggen. Personal trainer Ecco van der Veer voorziet de fitnessers van tips en adviezen, zoals hij dat doet bij het squatten.
Even verderop zijn acht mensen onder begeleiding van trainer Benaissa Haddaoui aan het kickboksen. De bokszakken hangen aan een steiger, een constructie die speciaal gemaakt is zodat er buiten getraind kan worden. Voor en achter de zak werken de kickboksers zich in het zweet. Gezien de gezichtsuitdrukkingen en het gehijg tussen de oefeningen door hebben de kickboksers het zwaar.
Nu binnen werken aan de fit- en gezondheid nog altijd niet mag, trekken veel sportondernemers hun activiteiten naar buiten. Niet iedereen heeft een grote parkeerplaats voor de deur, dus moet er naar oplossingen gezocht worden. Zo heeft directrice Pascale van Hellemond van de sportschool contact opgenomen met Osendarp. De lijntjes zijn kort. Van Hellemonds dochter Maruja speelt immers bij 't Gooi. De twee dames gingen in gesprek en binnen een week lag er een plan dat veel verder ging dan de jeugd aan het bewegen krijgen. Het resultaat is nu 103 lessen per week in de buitenlucht, inclusief jeugdtrainingen. Dat varieert van bodypump en -attack tot yoga en pilates en van kickboksen en krachttraining tot aan smallgroup en spinning en nog veel meer.

De behoefte aan weer te kunnen sporten blijkt groot. Nadat het rooster van de buitenlocatie was gecommuniceerd naar de leden zaten de lessen binnen een paar uur helemaal vol. "Sporten verbindt en als bedrijf hebben wij een maatschappelijke functie", aldus Van Hellemond. De directrice is erg blij met het vierde filiaal van het familiebedrijf. Zowel de directrice als de voorzitter zegt dat de verbintenis tussen beide organisaties veel langer gaat duren dan alleen de coronaperiode. Ook als de sportscholen weer open mogen, blijft de buitenlocatie gehandhaafd. Het gezamenlijke enthousiasme is groot. "Veel leden vinden het heerlijk om buiten te sporten. Die willen niet anders meer", aldus Van Hellemond.
Van de nood is een deugd gemaakt. De sportschoolleden kunnen weer - onder begeleiding van instructeurs en trainers - aan de slag. En de leden van 't Gooi hebben vijf uur per week gratis trainen. "Dat is een extraatje voor onze leden, want hoe leuk is het om hier ook nog een andere sport te kunnen beoefenen", aldus Osendarp. "En hoe mooi is het om een eigen sportschool op het eigen complex te hebben", voegt ze eraan toe. Daarnaast kunnen de selectieteams gebruikmaken van de kennis en kunde van de trainers van de sportschool.

Een uitgebreider artikel op Gooi en Eembode Extra