Bij de corridor staan overdag een of twee verkeersregelaars.
Bij de corridor staan overdag een of twee verkeersregelaars. Foto: Bastiaan Miché

Niet genoeg ruimte voor tweede 'corridor' bij HOV-werk

HILVERSUM Er komt geen tweede doorgang - 'corridor' - voor fietsers en voetgangers op de Oosterengweg van en naar de Riebeeckgalerij. Er is geen ruimte voor, zegt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland. Wel komen er mogelijk extra aanwijzingsborden.

De HOV-werkzaamheden (tunnel onder het spoor) op de Oosterengweg zijn inmiddels twee maanden gaande. Het werkgebied is afgezet met hekken. Wel is er voor voetgangers en fietsers (die wel moeten afstappen) in het gebied van de kruisende Oude Amersfoortseweg een 1,80 meter brede corridor. Maar dat is te smal, stelt Hilversummer Jelle Harder. Hij pleit - in deze tijden van afstand houden - daarom voor een tweede corridor.
En hoe zit het met die verkeersregelaar(s), vraagt de Hilversummer zich af. Deze mensen, die voorbijgangers erop moeten attenderen om afstand te houden, zouden volgens Harder zelf juist te dicht op de voorbijgangers staan. Bovendien, in de avonduren staat er niemand.
Niet alleen wil Harder een tweede corridor, beide doorgangen moeten ook nog eens drie meter breed zijn. Pas dan zijn deze goed begaanbaar voor mensen in een scootmobiel. Ook moet duidelijk aangegeven worden dat voor beide doorgangen eenrichtingsverkeer is ingesteld. "Op de betreffende locatie is ruimte genoeg om mijn voorstel uit te voeren", stelt Harder. "Voor de goede gang van zaken en de veiligheid van iedereen is de voorgestelde aanpassing hard nodig."
Een woordvoerder van de provincie geeft aan dat een extra corridor echt niet kan. In de oorspronkelijke plannen zou helemaal geen doorgang komen, maar al snel werd duidelijk dat voetgangers dan wel een heel eind moeten omlopen. Daarom werd besloten om toch een doorgang met matten te creëren. Die wordt wel regelmatig verplaatst, omdat de werkzaamheden zich ook steeds iets verplaatsen.
En de huidige gang van zaken verloopt goed, vervolgt de zegsvrouw. Wel is er voor de verkeersregelaar extra ruimte gecreëerd, zodat het voorbijkomende publiek op afstand blijft van de man. Mogelijk komen er ook nog extra bordjes om mensen erop te wijzen afstand te houden.
Op de website van HOV in 't Gooi wordt wel benadrukt dat er vanwege de coronacrisis maatregelen zijn getroffen, zodat de medewerkers afstand houden. Zo zijn er op het terrein zelf twee zogenaamde 'coronacoaches' en staan er tijdens de werkzaamheden soms schermen tussen collega’s of worden er extra hoogwerkers ingezet.