Waarom blijft de dienstverlening van de sociale dienst ondermaats? Dat wil Gerben van Voorden weten.
Waarom blijft de dienstverlening van de sociale dienst ondermaats? Dat wil Gerben van Voorden weten. Foto: © Bastiaan Miché

CDA: Raadsenquête voor Sociaal Plein

Na dik vier jaar wordt het tijd grip krijgen op het reilen en zeilen bij het Sociaal Plein. Daar is volgens het CDA het zwaarste politieke instrument voor nodig.

HILVERSUM Er is een gebrek aan grip, de verstrekte informatie over het reilen en zeilen bij het Sociaal Plein is summier en daar moet keer op keer om gesmeekt worden, terwijl er de afgelopen jaren miljoenen euro's zijn verstrekt om de dienstverlening van de sociale dienst op orde te krijgen. Nog steeds zijn de cijfers slecht, aldus CDA-raadslid Gerben van Voorden. De maat is vol. Het is tijd dat de onderste steen boven wordt gehaald. Hij pleit dan ook voor een raadsenquête.

"Dit is een groot ding", aldus de christendemocraat. De inzet van dit zwaarste politieke instrument heeft Van Voorden zelf nog niet eerder meegemaakt in zijn periode als raadslid. In het geval van het Sociaal Plein is het echt nodig, vindt hij. Want, zo stelt de CDA'er, het is echt een Hilversums hoofdpijndossier geworden. Die zeurderige pijn in de kop over de dienstverlening van het Sociaal Plein heeft de afgelopen jaren structurele migrainevormen aangenomen.

Gisteravond, tijdens de digitale behandeling van de jaarstukken 2019, heeft het CDA een motie ingediend waarbij de oppositiepartij pleit voor een raadsenquête. Noem dit de lokale versie van een parlementaire enquête zoals we die kennen van de Tweede Kamer. Dat betekent dat er een onderzoekscommissie komt die uit raadsleden bestaat. Deze werkgroep doet onderzoek naar het functioneren van het gemeentebestuur op een bepaald onderwerp; in dit geval dus de dienstverlening van het Sociaal Plein.

Omdat antwoorden en resultaten al jaren uitblijven, is het tijd om de onderste steen boven te keren in dit dossier, want de gemeenteraad, het hoogste orgaan, kan al jaren haar controlerende taak niet uitvoeren. Sinds 2017 is er zo'n 10 miljoen euro in het verbeteren van de dienstverlening van deze belangrijke gemeentelijke afdeling gepompt, maar is het de politiek nauwelijks duidelijk waarom. De controlerende taak is amper uit te voeren, meent Van Voorden, omdat er nauwelijks sprake is van informatieverstrekking vanuit het college. En als het er na herhaaldelijk drammen toch komt, gaat het om beperkte gegevens, waardoor het slecht te achterhalen is waarom het Sociaal Plein nog niet zo functioneert als zou moeten. Een kritisch rapport van de Rekenkamer Hilversum in 2018 heeft bijvoorbeeld eveneens niet veel gebaat. De jarenlange zorgen zijn er nog steeds.
Ondanks alle investeringen, toezeggingen, extra aangetrokken mensen en de uitgesproken ambitie om tot de beste vijf sociale diensten van het land te horen, zijn de achterstanden nog altijd niet weggewerkt en blijft 40 procent van de aanvragen langer dan acht weken - de wettelijke termijn - liggen. Met vier verschillende verantwoordelijke wethouders Zorg en Welzijn in de periode van 2017 tot nu en het opstappen van managers bij het Sociaal Plein is het nog steeds chaos troef. Van Voorden vindt het de verantwoordelijkheid van de hele raad, zeker op zo'n belangrijk dossier en zo'n belangrijke gemeentelijke dienst, om nu de regie te nemen.