Geen tweejarige deal nachttrein

hilversum Een tweejarig contract met de NS voor een nachttrein in Hilversum - in plaats van één jaar - vindt het college van burgemeester en wethouders geen goed plan en is bovendien niet meer mogelijk.

Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van Hart voor Hilversum. Aanleiding voor deze vragen waren de komst van een nachttrein vanaf eind dit jaar ieder weekend op het traject Amsterdam - Utrecht. Deze trein stopt op alle drie de Hilversumse stations. Hart vroeg zich af - nu vanwege corona de treinen nauwelijks gevuld zijn - of een tweejarige deal geen betere optie is dan het contract van een jaar met mogelijkheid tot verlenging.
Het antwoord is nu nee. "Wij zien niets in het afsluiten van een tweejarig contract voor een aanvullende treindienst", schrijft het college. "Wij hebben voor de mogelijkheid gekozen om ook andere gemeenten in een eventueel vervolg in 2022 te laten aansluiten. Daarvoor was het noodzakelijk om een éénjarig contract te tekenen."
Het contract aanpassen kan bovendien ook niet meer. Wel kan het huidige contract - voor 1 juli - worden opgezegd, maar dat betekent dat er helemaal geen nachttrein meer gaat rijden op de 'Gooilijn'.
En dus verandert er niets aan het huidige plan. In het tweede kwartaal van 2021 zal de gemeente een evaluatie uitvoeren van de nachttrein. "Wij zijn ons ervan bewust dat eventuele beperkende coronamaatregelen invloed hebben op de reizigersaantallen. Deze omstandigheden zullen we dan ook zeker meenemen in onze beoordeling."
Bij een eventueel vervolg van de nachttrein in 2022 en met deelname van andere gemeenten (vanuit Gooise Meren is er interesse) zullende vaste kosten van de nachttrein voor de gemeente Hilversum waarschijnlijk lager worden.