Met meerdere bewoners ging Broertjes in gesprek.
Met meerdere bewoners ging Broertjes in gesprek. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Harde kern jongeren De Keet spreekt zich uit tegen overlast in Kerkelanden

Hoewel er deze week toch weer incidenten waren in Kerkelanden, willen de jongeren van De Keet een ding duidelijk maken: zij hebben niks gedaan.

HILVERSUM Met hun naam willen ze niet in de krant en op de foto gaan ze ook niet. Toch willen de jongeren - zeg maar de harde kern - die regelmatig in jongerencentrum De Keet in Kerkelanden verblijven na enig onderling overleg toch graag hun verhaal vertellen over de incidenten van de laatste weken en zelfs maanden in hun wijk.

Dat doen zij op de middag dat burgemeester Pieter Broertjes, wijkwethouder Annette Wolthers, wijkagenten, boa's en medewerkers van Versa Welzijn met de buurtbewoners in gesprek gaan over de jongerenoverlast van (met name) de laatste maanden. Het is - zeggen de pakweg vijftien jongeren - nu tijd voor het volgens hen 'echte verhaal'. Zat zijn ze het dat ze door de politie(k), buurtbewoners en ook de media worden neergezet als terreurjongeren. "Wij moeten ons verontschuldigen voor iets dat we helemaal niet hebben gedaan", zegt een van hen.

Duidelijk is wel dat er problemen zijn in de wijk. Niet voor niets is er met onder anderen de burgemeester en wethouder hoog bezoek rond het jongerencentrum aan de Kloosterlaan. Volgende week donderdag staat er een tweede bezoek op de agenda. Maar volgens de Nederlandse en Marokkaanse jongeren - tussen de 15 en 18 jaar - komen die problemen vooral door de (iets oudere) jongeren van buiten Kerkelanden, uit het centrum en oost. Die zijn net wat ouder dan zij. Op de vraag van Broertjes aan de jongeren waarom zij die personen niet op hun gedrag aanspreken, komt het antwoord dat dit vrij weinig zin heeft. "Als die jongens al niet luisteren naar de politie en boa's, wie zijn wij dan?"
Vervolgens maken Broertjes en aanhang een fietstochtje door de wijk om het verhaal van andere buurtbewoners aan te horen. Sommige van die buurtbewoners geven aan blij te zijn met het bezoek, alleen het tijdstip is niet handig. De overlast door jongeren is namelijk niet om 16.00 uur overdag maar tussen 22.00 en 4.00 uur, zeggen zij. Daarbij komt dat de problemen divers zijn. Zo wordt er in de straten te hard gereden, klaagt de een over rommel, die weer over herrie, een ander zegt dat er volop drugs wordt gedeald, en in andere hofjes zijn er klachten over parkeeroverlast.

Broertjes zelf ziet in dat de twee werelden - de jongeren en de overige buurtbewoners - te veel langs elkaar heen leven in plaats van met elkaar. Ook de jongeren zelf zeggen tijdens een gesprek met de aanwezige media dat er niet met maar óver hen wordt gesproken door andere buurtbewoners. Ze voelen zich aangestaard wanneer zij over straat wandelen, zeker wanneer er de avond ervoor ergens gedoe is geweest. En telkens wanneer er incidenten plaatsvinden, zeggen zij, wordt De Keet erbij gehaald als de plek van het kwaad. Terwijl het enige dat ze in het best knusse gebouw doen is chillen of een spelletje spelen. En zitten ze niet in het jongerencentrum, dan zijn ze gewoon thuis. Of op school. "Mensen hebben een verkeerd beeld van dit gebouw (De Keet, red.), en dat is balen."
Op de vraag waarom die overlastgevende jongeren vanuit andere wijken in Hilversum 'helemaal' naar het toch wat afgelegen Kerkelanden komen, is ook voor deze jongeren een raadsel. Misschien uit verveling, is een antwoord. Zelf vervelen zij zich eigenlijk niet in de wijk, wonen er al jarenlang met veel plezier. Al zou een eettentje dat 's avonds open is wel een aanwinst zijn.
Een echte oplossing voor het overlastprobleem bedenken, is lastig. "We kunnen mensen moeilijk verbieden om naar deze wijk te komen", beseft een van de jongeren. Maar het zou wel helpen als ook andere buurtbewoners eens een kijkje komen nemen in De Keet, denken zij. "Praten kan het begin van een oplossing zijn."

Lees meer hierover op Gooi en Eembode Extra.