'D66 gaat mee in tunnelvisie van college'

Vervolg van de voorpagina

In het door Göbbels verstuurde persbericht legt hij uit dat de fractie en hij totaal verschillend dachten over de ambitie van Hilversum van het MRA-sleutelgebied (Metropoolregio Amsterdam). Deze ambitie van het college van burgemeester en wethouders is beter bekend als het 'tienduizendwoningplan'. Het gevoerde proces en de mogelijke uitvoering van dit plan gaan naar zijn mening het karakter van Hilversum tuindorp aantasten. Daar komt een 'kosmopolitisch hoogstedelijk milieu' voor terug als de raad instemt met de collegeplannen.
Göbbels geeft aan dat hij deze koerswijziging zonder directe betrokkenheid van inwoners, het gebrek aan diepgaande politieke discussies en het gebrek aan solide informatie niet billijkt. Hij verwijt het college een tunnelvisie te hebben en vindt het niet kunnen dat D66 daarin meegaat. "Geen onbezonnen besluit, maar eerst graag een Omgevingsvisie door open het gesprek aan te gaan", meldt het raadslid. "Belicht kansen en dilemma's. Borg zo dat op democratische wijze een breed gedeelde visie op de toekomst van Hilversum 2040 ontstaat. Maak op basis daarvan plannen en zoek daarbij de mensen en middelen. Hilversum is centrumgemeente in de regio Gooi en Vechtstreek met bijna 260.000 inwoners. Dat is nu al solide basis voor een mooie toekomst."


Geen extra plek asielzoekers

HILVERSUM Er is op korte termijn geen extra plek voor asielzoekers in 't Gooi en de Vechtstreek. Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum als voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek aan de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk.

Van Dijk had begin april alle voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's in de provincie Noord-Holland verzocht om op zoek te gaan naar geschikte locaties voor deze doelgroep. Voor deze regio is het antwoord dus 'nee', aldus Broertjes. "Enkele jaren geleden heeft de regio Gooi en Vechtstreek mogelijkheden onderzocht voor extra opvanglocaties voor het COA", schrijft hij. "De locaties die toen in beeld waren, zijn inmiddels allemaal in ontwikkeling en daarmee niet meer beschikbaar. Een nieuwe inventarisatie heeft niet geleid tot nieuwe geschikte opties."