De schade op de begraafplaats was groot.
De schade op de begraafplaats was groot. Foto's: Bastiaan Miché

Getuige: 'Man schreeuwde en brulde.' Familie: 'Hij verkeerde in psychose'

Waarom reed de 39-jarige man die werd doodgeschoten de begraafplaats op en waarom schoot een agent hem neer? Dat wordt nu onderzocht.

HILVERSUM "Ik gooi weleens hele groepen hasjrokende jongeren het bos uit, maar zoiets als dit verwacht je niet", zegt een boswachter van Natuurmonumenten. Hij woont iets verderop en maakte de chaos van vorige week woensdagmiddag van dichtbij mee.

Onduidelijk is echter nog altijd wat de aanleiding is geweest van het incident. Duidelijk is al wel dat de man een spoor van vernielingen heeft getrokken op de Algemene Begraafplaats Berestein. De dag na het incident is duidelijk dat de inmiddels met hout bedekte aula zwaar is getroffen. Ook van een aantal grafzerken is weinig over. Ondertussen valt op dat het leven gewoon doorgaat, mensen rustig de hond uitlaten of een rondje hardlopen. De boswachter krijgt echter het ene na het andere telefoontje van bekenden die willen weten wat er die avond ervoor is voorgevallen. Zo zag hij hoe de man in zijn Volkswagen Caddy dwars door het gebouwtje heen reed, het kerkhof over reed en daar een ravage aanrichtte. Vervolgens stapte hij uit de auto, waarvan hij de motor liet draaien, en ging het bos in. Op dat moment was de gealarmeerde politie al ter plaatse. "Die was er heel snel bij."
De boswachter was voor het incident al getipt door zijn zus, die iets verderop woont op de Beresteinsweg. De man reed namelijk toen al door het bos. Misschien was het handig om even te kijken, was de gedachte. Eenmaal aangekomen bleek al snel dat het echt foute boel was. "Bij de Corverslaan zette ik mijn Landcruiser dwars op de weg, zodat de verdachte niet weg kon komen. De man zat achter een heg toen de agent eraan kwam. Hij was echt aan het brullen en het schreeuwen. Wat hij precies zei weet ik niet eens. Maar het was echt een levensbedreigende situatie. En dat terwijl er op dat moment nog gewoon een vrouw plantjes water stond te geven op de begraafplaats. Die vrouw heb ik maar gauw meegenomen ergens anders naartoe."
De familie van het slachtoffer heeft aan Hart van Nederland laten weten dat de man in een psychose verkeerde en moest worden opgenomen. In april merkte de zus van de man dat het niet goed ging met haar broer. Sindsdien probeerde ze hulp voor hem te regelen. Ze vertelt dat ze meerdere keren overal heeft aangeklopt: bij de politie, GGZ en crisisdienst. Volgens een neef van het slachtoffer is zijn huisarts de enige die de meldingen serieus nam. Allebei stellen zij dat de situatie had voorkomen kunnen worden als er eerder door hulpinstanties was ingegrepen. “Hij wordt nu neergezet als een dolle dwaas die willens en wetens iets heeft gedaan”, stelt de neef. "Deze situatie had voorkomen kunnen worden."

Afbeelding