VVD-raadslid Freek Reijmerink.
VVD-raadslid Freek Reijmerink. Archieffoto: Bastiaan Miché

Zorgen over kosten van sociaal domein

De kosten in het sociaal domein rijzen straks de pan uit. Dat baart de VVD grote zorgen. De liberalen luidden afgelopen week dan ook de noodklok.

HILVERSUM Waar andere partijen meer aandacht vragen voor de kwaliteit van de zorg(verlening), kaart de VVD de financiële gevolgen aan. VVD-raadsleden Freek Reijmerink en Tobias Westerneng schrijven dat er een stevige stijging aankomt als de trends van de laatste jaren in het sociaal domein zich voortzetten.

Vanwege de vergrijzing gaan de Hilversumse uitgaven voor maatwerkvoorzieningen jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning volgens een prognose van de regio Gooi en Vechtstreek in zeven jaar tijd van 28 naar 45 miljoen euro. "Een kostenstijging die niet valt op te vangen en daarom ingrijpen noodzakelijk maakt", poneert het duo.
Voorop staat dat Hilversummers de zorg en ondersteuning moeten krijgen die zij nodig hebben. "Er zit echter ook een grens aan, namelijk de financiële draagkracht van de samenleving", melden de liberalen. "Om de kwaliteit en de toegankelijkheid van al deze voorzieningen in de toekomst te kunnen blijven garanderen, moet volgens ons de gemeente zich richten op inwoners die de hulp het hardst nodig hebben. Doen wij dit niet, dan zal door de verdere stijging van de kosten het zorgaanbod verschralen en daarmee de kwaliteit en de toegankelijkheid van deze voorzieningen drastisch verminderen."
De betaalbaarheid van de gemeentelijke zorgtaken is belangrijk. Op die manier houdt Hilversum controle op de kostenontwikkeling, is de stelling van de VVD. Deze boodschap moet ook in Den Haag duidelijk zijn. Daarom worden deze problemen zeker in de hofstad aangekaart. Tevens richt de coalitiepartij zich op het college van burgemeester en wethouders. Met klem vraagt zij aan B en W om met duurzame en kostenreducerende maatregelen te komen in het sociaal domein.
Met een geraamde stijging van 17 miljoen in zeven jaar tijd is het namelijk geen kwestie van of je keuzes moet maken, maar wanneer er keuzes gemaakt worden. "De uitgaven aan jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning moeten binnen de budgettaire kaders van de gemeente worden gebracht. Als we dat niet doen, wordt de financiële slagkracht van Hilversum steeds meer gegijzeld door het sociaal domein en dit vormt een gevaar voor het welzijn van Hilversum als geheel", luidt hun verdere toelichting.
Sinds 2015 voeren de gemeenten de uitvoering van de jeugdhulp en de maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit. Met de zogeheten decentralisatie kwam tegelijkertijd een 15 procent besparing vanuit het Rijk. "Omdat Den Haag de verwachte besparing alvast heeft ingeboekt", duidt de VVD. Waar op papier gerekend werd op een besparing, blijkt in de praktijk het tegendeel.
"Net zoals andere gemeenten worstelt ook Hilversum met oplopende tekorten op de begroting van het sociaal domein", schrijft het politieke tweetal. "Daarnaast baart het beslag dat deze uitgaven op de gemeentebegroting leggen ons ernstige zorgen. Op dit moment nemen de kosten van het sociaal domein al ruim 44 procent van de begroting in beslag en als de stijgende lijn doorzet, dan wordt dat alleen maar meer. Hierdoor blijft er in Hilversum steeds minder geld over voor andere zaken die belangrijk zijn voor onze inwoners en ondernemers."

Lees meer hierover op Gooi en Eembode Extra.