De gemeentewerf in Oost.
De gemeentewerf in Oost. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Er is een goede basis om op verder te gaan op Werf35'

Vervolg van de voorpagina

Als de verdere ontwikkeling van de oude gemeentewerf straks voltooid is, dan moet het echt een onderdeel van de stad zijn, zoals wethouder Floris Voorink (VVD) en Gijs Schuurhuis van COUP Urban Producers uit Delft het zeggen. Niet alleen overdag moeten er mensen zijn, maar ook na 18.00 uur moet het gebied mensen aantrekken.

En dat gebeurt niet alleen met creatieve bedrijvigheid. Daar heeft het college van burgemeester en wethouders wel heel lang aan vastgehouden. Werf35, de creatieve broedplaats van Hilversum, moet dat karakter behouden. Die intentie is er ook altijd geweest bij Medianest, dat al in 2016 aanklopte bij de gemeente, en dat nu samenwerkt met COUP. Nu staan de neuzen weer dezelfde kant op. Zin in terugblikken op het voorgaande en nogal stroeve proces hebben de partijen zichtbaar niet. Na koffie op het raadhuis begin februari - vlak voordat de gemeenteraad was uitgenodigd om te komen luisteren naar de plannen voor Werf35 - zijn de twee weer voorwaarts gegaan. Duidelijk is dat beide het unieke karakter van de werf willen behouden en dat moet straks terug te zien zijn in de ontwikkeling van het voorterrein (de kant van het spoor). Dat gebeurt op basis van drie pijlers: werken, ontmoeten en dus ook wonen.

"Ik ben blij dat we het met elkaar eens zijn", zei Voorink. "Er is een goede basis om op verder te gaan. Dit is zo'n uniek plekje dat we echt het karakter willen behouden. Als we daar zaken aan gaan toevoegen moet het dezelfde sfeer hebben en dat betekent ook voor woningen", voegde de liberaal eraan toe. Voor Schuurhuis is die opdracht duidelijk. De nieuwe kantoorpanden, horeca en tientallen nieuwe woningen moeten naadloos passen bij het rauwe, industriële uiterlijk van het gebied in Hilversum-Oost.

Wat woningen betreft, zo gaf Voorink duidelijk aan, leent de locatie zich niet voor eengezinswoningen met een ruime voortuin en een parkeerplek voor de deur. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat nog niet helemaal uidelijk is wat er precies komt en om hoeveel kantoorpanden en woningen het gaat. Zover is het allemaal nog niet uitgekristalliseerd, melden de partijen. Schuurhuis meldt dat het de bedoeling is om in blokken te gaan werken, zodat er steeds een afgerond en gemengd geheel kan worden opgeleverd. Daarmee willen de partijen voorkomen dat er een jarenlange bouwput is. De verhouding tussen kantoor/ontmoeting en woning is respectievelijk twee derde en een derde, aldus de gedelegeerd projectontwikkelaar.

Voor de ontwikkelende partijen is het devies nu plannen verder uitwerken en in overleg treden met de buurt. Wanneer het project af moet zijn, is onduidelijk. Hopelijk binnen vijf jaar, klonk dinsdag.

'Dit is zo'n uniek plekje dat we echt het karakter willen behouden'