De video van First Days of June werd opgenomen in het Concertgebouw.
De video van First Days of June werd opgenomen in het Concertgebouw. Foto: Daniel van den Brink

Mooi eerbetoon Hilversumse broers aan overleden vader

Met het nummer First Days of June hebben de Hilversumse broers Jochem (29) en Hinne Winterwerp (26) een mooi eerbetoon aan hun vader gemaakt.

HILVERSUM Acht jaar geleden verloren zij onverwachts hun vader Menno aan de gevolgen van een herseninfarct. Lange tijd konden Jochem en Hinnen Winterwerp hun gevoelens niet goed onder woorden brengen. Maar met het nummer First Days of June is dat nu gelukt.

Deze week brengen ze het nummer, onder de bandnaam Winter Brothers, uit als eerbetoon aan hun vader. Hij overleed op 3 juni 2012 op 61-jarige leeftijd. Precies acht jaar later brengen de bandleden van het voormalige Only Seven Left het nummer, met videoclip, uit. De broers hopen ook andere mensen die een dierbare hebben verloren steun te bieden.
Al snel na het overlijden schreef Jochem de eerste zinnen van First Days of June, maar hij maakte het nummer nooit af. Tot vorig jaar. "Direct na het overlijden van onze vader begon ik met het opschrijven van mijn gevoelens", zegt hij nu. "De woorden leken echter nooit de lading te dekken van het verdriet en gemis. De afgelopen acht jaar bleef ik maar flarden tekst bijschrijven en vorig jaar besefte ik dat ik inmiddels het hele verwerkingsproces had opgeschreven. Over hoe lastig de dagen rondom de sterfdag ieder jaar weer zijn en over hoe mijn moeder, mijn broertje en ik er ieder op onze eigen manier mee zijn omgegaan."
First Days of June zou aanvankelijk binnen de familie blijven. Maar met name vanwege de herkenbare tekst, haalden ook vele anderen hier troost uit en werd besloten meer met het nummer te doen. De reacties van anderen, aldus Jochem, zijn dan ook hartverwarmend. En niet alleen mensen die de broers en hun vader goed kennen, maar ook totale vreemden reageren razendenthousiast.
Bij het maken van het nummer en de video, opgenomen in Het Concertgebouw in Amsterdam, kregen de broers wel hulp van bevriende muzikanten, waaronder ook de oude zanger en drummer van Only Seven Left, de Hilversumse band die zijn laatste optreden verzorgde op 20 december 2014. In een vol Podium de Vorstin uiteraard. "Eigenlijk trokken wij toen op ons hoogtepunt de stekker eruit", vertelt Jochem. Dat had vooral te maken met volwassen worden en andere prioriteiten. "Maar onze vader was - samen met onze moeder - onze nummer-1-fan, hij was superbetrokken. Hij reed ons overal naartoe, totdat we zelf ons rijbewijs hadden. Mijn ouders zijn ook bij al onze optredens geweest, totdat mijn vader compleet onverwachts overleed. Nu hebben we een mooi muzikaal eerbetoon."
Des te mooier is dat meer oud-bandleden van Only Seven Left betrokken waren bij dit mooie eerbetoon. Jochem, tegenwoordig bekend gitarist van de Hilversumse partyband de Daredevils, benadrukt dat er absoluut geen commerciƫle bedoeling achter zit. "We hebben ervoor gekozen om de volledige opbrengst van First Days of June te doneren aan de Hersenstichting, zodat er meer hersenonderzoek gefinancierd kan worden", zegt hij. "We hopen hiermee andere mensen te kunnen helpen."