Hilversummers vast vanwege oplichting

HILVERSUM In een omvangrijk onderzoek naar cybercriminaliteit met meer dan 200 aangiften door – veelal oudere – slachtoffers en diefstal van ruim vier miljoen euro, zijn onder meer twee Hilversummers aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting, computervredebreuk en witwassen.

De verdachten zullen zich naar verwachting eind van dit jaar voor de rechter moeten verantwoorden. Zij benaderden bewust oudere mensen, meldt het Openbaar Ministerie, en deden alsof ze medewerkers van de bank waren. Ze adviseerden de slachtoffers hun geld over te maken naar een zogenaamd veilige rekening, bijvoorbeeld omdat er een hack zou dreigen. Vervolgens hielpen de verdachten deze oudere mensen het geld over te boeken van hun bankrekeningen. Deze veelal ouderen dachten hun geld veilig onder te brengen op ‘kluisrekeningen’, maar in werkelijkheid kwam hun geld terecht op rekeningen van zogenoemde ‘geldezels’. De bedragen die zo werden gestolen, varieerden van 10.000 tot zelfs 100.000 euro.
De twee Hilversummers, een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw, werden op dinsdag 2 juni opgepakt. Bij hen zijn geldbedragen en dure merkkleding in beslag genomen. Eerder waren al drie andere mannen - uit Amersfoort en Veendam - opgepakt. Alle vijf de verdachten zitten nu in voorarrest. De feiten waarvan zij worden verdacht zijn oplichting, computervredebreuk en witwassen. Het onderzoek is nog niet afgerond, het OM sluit meer aanhoudingen niet uit.