HET werkt aan laadpaal op zonnestroom

HILVERSUM Rijden op zonnestroom is het volgende project van de Hilversumse Energie Transitie (HET). Om dat mogelijk te maken is een laadpaal nodig. Na de zomer hoopt de lokale energiecoöperatie de eerste zonnestroomlaadpaal te kunnen realiseren.

De locatie ervan is al bekend. Dat is Theater Santbergen op de hoek van de Geuzenweg/Noorderweg. Sinds vorig jaar liggen daar al honderdtachtig zonnepanelen op het dak. Momenteel is de energiecoöperatie bezig met het ontwerp van de aankoppeling van de zonnestroomlaadpaal en de vergunningsprocedure. Aan dit project werken TU Delft, MRA-elektrisch en de gemeente Hilversum mee. De provincie Noord-Holland en Stadsfonds Hilversum steunen het. Laatstgenoemde heeft eind februari al een financiële bijdrage gegeven van 20.000 euro voor dit project.

HET hoopt dat de laadpaal in september of oktober een feit is. Dat hangt nog van een aantal factoren af, waaronder de concessie van de MRA en het verstrekken van de vergunning van de gemeente Hilversum. Op die twee zaken is het nu wachten.


In 2021 groot onderhoud

Vervolg van de voorpagina

Veel Hilversummers vergelijken op social media de stenen in Trompenberg met de bekende hunebedden in Drenthe. In de villawijk zijn ze sinds enkele dagen onder meer te zien op de Jacobus Pennweg, Ceintuurbaan en Trompenbergerweg.

In een brief aan de bewoners schrijft de gemeente dat volgens metingen automobilisten er harder rijden dan de gewenste 30 kilometer per uur. Omdat definitieve snelheidsbeperkende maatregelen echter pas kunnen worden gerealiseerd als het groot onderhoud plaatsvindt (derde kwartaal 2021), maken de proefopstellingen nu plaats voor tijdelijke maatregelen. "De elementen die daarvoor worden gebruikt, kunnen worden hergebruikt tijdens het groot onderhoud", aldus de gemeente.
Wel heeft de buurtvereniging in de wijk de zorgen van buurtbewoners bij de gemeente overgebracht dat de stenen verkeersremmers 's avonds slecht zichtbaar zijn en derhalve gevaarlijk.