VVD-vragen over onleesbare mailbijlagen

HILVERSUM Dat de per mail verstuurde bijlagen van de gemeente nog steeds niet voor iedereen te openen zijn, is een irritatiefactor. Al tijden probeert de VVD dit euvel verholpen te krijgen, maar het lukt nog steeds niet. Nu stelt de coalitiepartij maar artikel-41-vragen over de e-mailstandaard.

VVD-raadslid Hidde Fennema richt zich direct tot wethouder Karin Walters van ICT. De liberalen hebben dit probleem al proberen te tackelen met de IT-afdeling, de griffie en de gemeentesecretaris. Vorig jaar november zijn er in de commissie al vragen over gesteld, maar nog altijd komen er onleesbare bijlagen van de gemeente in de mailbox. "Dit duurt echt te lang", schrijft Fennema in zijn korte inleiding. "Kan de wethouder aangeven waarom dit zo lang duurt en wanneer dit is opgelost?", luidden de vragen.

Simpele instelling

Volgens de liberaal komen de bijlagen als één bestand aan met de naam 'winmail.dat'. De mail van de gemeente is volgens hem niet volgens de standaard, maar volgens de Microsoft-standaard. Daardoor kunnen bijlagen van e-mails niet gelezen worden door mensen die een gewone, volgens de internationale standaard werkende, mailbox gebruiken.

De oorzaak zit volgens Fennema in een simpele instelling in Outlook, die bij de gemeente standaard is. Ondanks meerdere pogingen dit te corrigeren, blijven diverse mensen de 'winmail.datjes' ontvangen.


Jongen gepakt na incident met pepperspray

HILVERSUM Een conflict op het Marktplein leidde zondag tot de arrestatie van een 15-jarige inwoner van Hilversum. Hij zou bij iemand pepperspray in het gezicht hebben gespoten.

Rond 17.30 uur kreeg de politie een melding over een conflict tussen een aantal jongeren. Ter plaatse bleek dat een van hen in het gezicht was gespoten met pepperspray.

De vermoedelijke verdachte was op dat moment niet meer aanwezig, maar meldde zich later bij de agenten. Hij is aangehouden. Na onderzoek in de omgeving werd een busje pepperspray aangetroffen. De politie zet het onderzoek voort.