De eerste honderd meter van de Snelliuslaan wordt nu aangepakt. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
De eerste honderd meter van de Snelliuslaan wordt nu aangepakt. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Klapperend geluid op Snelliuslaan

HILVERSUM De Snelliuslaan ligt - bijna twee jaar nadat er al werkzaamheden waren verricht - opnieuw open. Er waren namelijk problemen in de rijbaan ontstaan, meldt de gemeente in een brief aan de buurtbewoners. "Ongewoon grote kieren en losliggende klinkers veroorzaken een klapperend geluid wanneer er overheen gereden wordt."

De eerste schades ontstonden vlak voor de verkeersdrempels, waar de bussen en vrachtauto’s remmen. Met extra invegen van zand en (later) herstraten van kleine stukjes probeerde de gemeente deze schades nog te herstellen, echter het aantal te herstraten gedeeltes nam alsmaar toe. Dat leidde tot een onveilige situatie. Het gaat om het gedeelte vanaf de Johannes Geradtsweg tot aan de Stephensonlaan: een drukke weg waar dagelijks 4.000 voertuigen rijden, waarvan 10 procent groter is dan een gebruikelijke personenauto (onder andere bestelbussen, vrachtverkeer). Er zit een busroute op met twee bushaltes en dertig bussen per etmaal. Er rijden fietsers én er zijn parkeerplaatsen, voetpaden en verkeersdrempels.
Daarbij is de weg een belangrijke route voor nood- en hulpdiensten. Verder rijdt het autoverkeer vaak harder dan de dertig kilometer per uur die is toegestaan, meent de gemeente. Bovendien heeft de kruising met de W.C. Bradelaan een plekje in de top tien van verkeersonveilige situaties in Hilversum. En dus was het lastig kiezen als het ging om een goede oplossing: een vriendelijke klinkerverharding of robuuste asfaltverharding? Uiteindelijk is samen met de bewoners gekozen voor vriendelijke klinkerverharding, met een andere ondergrond.
Omdat de eerste honderd meter van de Snelliuslaan het ergst beschadigd is, wordt deze als eerste aangepakt. Deze werkzaamheden zijn nu gaande. Het deel van de Snelliuslaan tot aan de Stephensonlaan volgt in de zomervakantie. Dan is er ook aandacht voor het verder terugdringen van de verkeerssnelheid.