De Stolpe.
De Stolpe. Foto: Bastiaan Miché

Kwintes koopt toch De Stolpe; zorgen bij buurtbewoners

HILVERSUM Ondanks de nodige ophef in en vragen vanuit de buurt koopt Kwintes definitief De Stolpe. De zorginstelling heeft deze week met eigenaar Stadium Capital overeenstemming bereikt over de aankoop van het pand aan de Hilversumse Zonnelaan, waarbij cliënten kunnen beschikken over eigen voorzieningen (huiskamer, keuken en sanitair).

De verwachting is dat tweede helft 2021/begin 2022 deze locatie gereed, aldus Kwintes in een persbericht. Het pand heeft reeds een zorgbestemming en voldoet aan deze behoefte. De pakweg tachtig bewoners die hier komen te wonen zijn bewoners met een zogenaamde WLZ (wet langdurende zorg) en BW (beschermd wonen) indicatie. "Dit zijn cliënten met psychische of psychosociale problematiek die ondersteuning nodig hebben bij het wonen en het vormgeven van hun leven en die gewend zijn aan het wonen in een wijk."
Al in april maakte Kwintes, dat het voormalige verpleeghuis al huurde, bekend de koop van De Stolpe te overwegen. Er is, aldus zorgmanager Harro Koeleman in een brief aan de bewoners, behoefte aan een goede woonlocatie in de omgeving Gooi & Vechtstreek. Desondanks besefte ook Koeleman dat zijn organisatie de buurt met de toen nog mogelijke aankoop verraste. "Wij zijn er altijd van uitgegaan dat we De Stolpe tijdelijk gebruiken en hebben ook eerder aangegeven dat we niet van plan waren De Stolpe te gaan kopen", schreef hij in de brief.
Maar er was het een en ander veranderd, meende de zorgmanager. "Allereerst is het ons erg goed bevallen in De Stolpe. In de buurt is nauwelijks overlast geweest en als er iets was hebben we meteen gereageerd, in goed overleg ook met de buurt. Daarnaast heeft Kwintes in deze regio, naast de afdelingen die we nu hebben verbouwd, nog veel woningen waarbij cliënten huiskamers, keukens en sanitair moeten delen."
Een groep omwonenden reageerde echter onaangenaam verrast op het bericht van Kwintes en hekelde de 'onprofessionele wijze van communiceren en informatievoorziening' door de zorginstelling. Kwintes zou namelijk maar tijdelijk in De Stolpe verblijven vanwege de verbouwing van vier locaties in de regio naar zelfstandige appartementen en Koeleman verklaarde daarbij dat de zorginstelling 'absoluut niet' in het pand aan de Zonnelaan zou blijven, aldus een groep bewoners. "De buurt reageerde destijds coöperatief op de plannen omdat deze tijdelijk van aard waren en er door Kwintes was toegezegd extra begeleiders aanwezig te laten zijn", schreven zij. Overlast zou er ondertussen echter wel degelijk zijn in de vorm van muziek- en drugsoverlast. "De buurt wilde hier, wederom met het oog op het tijdelijke karakter van Kwintes' verblijf, geen groot punt van maken. Zelfs toen tot twee keer toe de politie moest komen ingrijpen in het gebouw heeft de buurt hier geen klachten over ingediend."
Donderdagavond houdt Kwintes (online) bijeenkomsten om de bewoners van de gehele buurt te informeren. "Uiteraard zal Kwintes deze verbouwing steeds goed afstemmen met de omwonenden", aldus de zorginstelling.