Het oude VARA-kantoot staat er verlaten bij.
Het oude VARA-kantoot staat er verlaten bij. Foto: Bastiaan Miché

Pleidooi voor minder kantoorruimte; binnenkort gesprek met wethouders

Omwonenden van de Heuvellaan 50 maken zich nog altijd zorgen over de nieuwbouwplannen op het perceel. Zij komen nu met een alternatief plan met minder kantoorruimte.

HILVERSUM "Laat ons participeren. We willen meedenken." Met die gedachte presenteren omwonenden een alternatief plan voor het perceel aan de Heuvellaan 50 in Hilversum. De bewoners, die de krachten hebben gebundeld in de Stichting Heuvelpark Hilversum, menen vooral dat er veel te veel vierkante meters kantoorruimte in de voorlopige plannen staan.

Het gaat om de bewoners van de (al drukke) Godelindeweg. Zij hebben nu achter hun woningen een mooi stadspark, maar vrezen dat dit (deels) moet plaatsmaken voor 'een mix van wonen én werken in een groene omgeving', zoals het ontwerp door projectontwikkelaar Local wordt gepresenteerd. Die bewoners willen daarom dat de nieuwe woningen verder van hun achtertuin komen te staan en pleiten daarbij voor 100 procent woningbouw.

Nu is het zo dat de helft bestaat uit woningbouw en de andere helft uit kantoorruimtes. "De locatie Heuvellaan 50 heeft inmiddels bewezen niet meer aantrekkelijk te zijn als werklocatie - getuige de grote leegstand in de afgelopen tien jaar", menen zij. "Het is evident dat de verplaatsing van kantoor naar thuis om te werken structureel is, versterkt door de recente impact van COVID-19. Er zal dus minder kantoorruimte nodig zijn in de toekomst."
De bewoners krijgen daarbij steun van Trompenberg Zuid. Ook volgens de buurtvereniging zijn er al genoeg bedrijven en instellingen in de buurt. En vanwege de veiligheid en leefbaarheid in wijk is het creëren van nog meer kantoorruimte en parkeerplaatsen, die 's avonds leeg en verlaten zijn, geen goed plan. Door in plaats van kantoren hier woningen te realiseren, neemt de leefbaarheid juist toe, stelt een bestuurslid. De gemeente Hilversum vindt echter dat bij de voorgenomen ontwikkeling van 'deze werklocatie' wel minimaal 50 procent kantoorfunctie moet overblijven. "Gezien de wens om werkgelegenheid in Hilversum zo veel mogelijk te behouden", is de uitleg van een woordvoerder.
Ondertussen willen de bewoners graag meepraten over de plannen met de projectontwikkelaar en de gemeente, maar voelen zich niet gehoord. De projectontwikkelaar, Local, gaf vorige week al aan dat er wel degelijk contact is met de bewoners en benadrukte dat veel andere omwonenden juist heel positief zijn. De gemeente Hilversum houdt zich op de vlakte en geeft nu aan geen actieve rol te hebben in de ontwikkeling van dit perceel. "De eigenaar en ontwikkelaar ontwikkelen een plan dat de gemeente beoordeelt. Hierbij verzoekt de gemeente aan de ontwikkelaar om met de buurt te participeren."

Wel gaan wethouders Floris Voorink en Bart Heller binnenkort in gesprek met vertegenwoordigers van de Godelindeweg over de bouwplannen op en rond het leegstaande terrein van Heuvellaan 50. Het is echter de vraag in hoeverre de bewoners de twee wethouders kunnen overtuigen. Het gesprek van 24 juni zal, aldus de woordvoerder, vooral gaan over het proces en de communicatie. "Er heeft al in december 2019 een gesprek tussen deze bewoners en wethouder Voorink plaatsgevonden, waarin de bewoners hun overwegingen kenbaar hebben gemaakt. In het gesprek van 24 juni krijgen de bewoners opnieuw de gelegenheid hun bevindingen te verwoorden en het planproces te bespreken."
Afgelopen 10 maart was er wel een informatiebijeenkomst in het Muziekcentrum van de Omroep. Daarbij konden bewoners op het meest recente plan voor 24 woningen, één kantoor en twee werkvilla's en tachtig parkeerplaatsen reageren. In een verslag van die bijeenkomst meldt onder meer Local dat er zo'n 25 tot 30 buurtbewoners langskwamen en dat zij blij zijn dat het huidige kantoorpand verdwijnt. "Sommige bewoners geven aan dat het plan er zo snel mogelijk moet komen en dat het plan een verbetering is voor de buurt." Wel, aldus Local, zijn er sterk uiteenlopende reacties over de positionering van de bebouwing en de hoogte van het kantoorvolume.
De bewoners van de Godelindeweg zelf geven aan ernstige bezwaren te hebben tegen dit finale verkavelingsplan omdat het onvoldoende rekening houdt met de stedenbouwkundige en landschappelijke waarden van dit gebied. Projectontwikkelaar Maarten Sakkers van Local is op de hoogte van het alternatieve plan en is daarover met de stichting in gesprek. Hij geeft echter ook aan dat de gemeente veel waarde hecht aan een substantieel percentage werken op de locatie. De huidige versie van het ontwikkelplan is daarvan het resultaat. Maar de betrokkenen zitten nog in de schetsontwerpfase, benadrukt Sakkers.

In deze fase is de projectontwikkelaar alle onderzoeken die nodig zijn voor de bestemmingsplanwijziging aan het afronden. "Wij gaan ons best doen de laatste reacties uit de buurt nog te verwerken", aldus Sakkers. "Wij begrijpen de zorgen van de stichting, maar willen benadrukken dat we ook rekening willen houden met de belangen van anderen."