Op de verschillende Hilversumse voetbalvelden is sinds half maart geen officiële wedstrijd meer gespeeld.
Op de verschillende Hilversumse voetbalvelden is sinds half maart geen officiële wedstrijd meer gespeeld. Foto: Bastiaan Miché

Begrip voor besluit om competitie stop te zetten, maar saai was het wel

Na de uitbraak van het coronavirus is er in het amateurvoetbal niet meer gepeeld. Met een aantal betrokkenen van enkele Hilversumse ploegen blikken we nu alsnog terug.

HILVERSUM Victoria-trainer Robert Roest, aanvoerder Arno Calis van Altius, trainer Danny Wiersma van Olympia'25, trainer Ferry Marks van FC Hilversum en trainer Ed Otten van SC 't Gooi kijken terug op de afgelopen periode en vooruit naar komend jaar. Zij hebben uiteraard begrip voor het besluit om de competitie stop te zetten, maar saai was het wel.

Robert Roest

"Het is wel even wennen dat ik niet meer naar Victoria kan. Mijn weekagenda was altijd vol in verband met mijn werk en het voetbal. Nu is het anders; eigenlijk te rustig”, opent Robert Roest. Na de verplichte stopzetting had de trainer van Victoria zijn selectie lange tijd niet meer lijfelijk gezien. "Iedereen baalde er in eerste instantie van. Nadat de omvang van de crisis spoedig helder werd, had iedereen er begrip voor. Gezondheid gaat boven alles. En je verandert er niets aan, dus waarom zou je er dan verder druk over maken."
In elk geval heeft Victoria op 7 maart het seizoen goed afgesloten met de 4-0 uitzege bij concurrent Loosdrecht. De Hilversumse tweedeklasser staat vierde op de ranglijst en kan terugzien op een goed, maar kort voetbalseizoen. "Zoals het er nu uitziet blijft de selectie grotendeels intact," aldus Roest, "al weet je dat nooit. Ik heb wel vertrouwen dat er niet veel zal veranderen. Vooral omdat we naast goed voetbal ook met z’n allen plezier hadden."

Arno Calis

“Saai is het wel zonder voetbal”, vindt Arno Calis van Altius. Die ploeg verloor de laatste wedstrijd voor het plotselinge einde van de competitie met 4-0 van FC Hilversum. "Ik had door een schorsing sowieso het eerstvolgende duel niet gespeeld", vervolgt Calis. "Nadat die wedstrijd was uitgesteld, was het wel fijn dat er snel duidelijkheid kwam en dat er helemaal niet meer werd gevoetbald. Terecht, aangezien gezondheid in deze tijd voorop staat."
Altius had het zwaar in de derde klasse C en is met slechts 10 punten hekkensluiter en eerste degradatiekandidaat. De ploeg heeft zeven punten achterstand op de veilige elfde plaats om de nacompetitie te ontlopen. Aangezien de KNVB heeft besloten dat er door de stop geen ploegen degraderen, beseft Calis dat zijn ploeg is gered door de bel. "Al had ik wel vertrouwen dat we in de resterende wedstrijden rechtstreekse degradatie konden afwenden. En daarmee de doelstelling te realiseren om ons te handhaven in de derde klasse. We hebben na de winterstop zware tegenstanders gehad en in de resterende wedstrijden een paar directe concurrenten."

Danny Wiersma

Arno Calis beseft dat zijn Altius is gereddoor de bel

Voor Olympia'25 was wel of niet promoveren of degraderen niet aan de orde. De Hilversummers staan op een veilige achtste plaats en hebben een redelijk seizoen gespeeld. Danny Wiersma kijkt liever vooruit naar het nieuwe seizoen. “Dat is zinvoller dan omkijken. We zijn aan het inventariseren voor het nieuwe voetbaljaar. Het grootste deel van de selectie heeft aangegeven dat zij blijven", zegt hij. "We kijken ook welke jeugdspelers we aan de selectie kunnen toevoegen en daarnaast ons netwerk aanboren welke spelers van buitenaf een meerwaarde kunnen zijn. Vooralsnog is het wachten tot het voetballicht weer op groen gaat."

Ferry Marks

"Saai is het wel nu ruim zes weken zonder voetbal”, opent FC Hilversum-trainer Ferry Marks het gesprek. Zijn ploeg sloot op 7 maart het voortijdige einde van het seizoen in de derde klasse van het zaterdagamateurvoetbal met een 4-0 thuiszege op Altius af en bezette de koppositie. Het verzoek om alsnog te promoveren kreeg geen gehoor vanuit de KNVB. De 34-jarige oefenmeester van de groen-witten heeft zijn contract in januari al met een jaar verlengd en is met de staf druk doende om een sterke selectie bij elkaar te krijgen, kwalitatief voldoende voor de tweede klasse. Marks: "Het voordeel is dat we het afgelopen seizoen met een vrijwel nieuwe spelersgroep zijn gestart en we naar elkaar toe moesten groeien. Het huidige team vormt een goede basis om verder te werken."

Ed Otten

Er was volop optimisme bij ’t Gooi voor de start van het seizoen. Na een goed begin zakte de formatie van trainer Ed Otten - het seizoen ervoor kampioen in de vierde klasse - geleidelijk door de ranglijst. Na 7 maart stonden de geel-zwarten na zeventien gespeelde wedstrijden met zeventien punten op de elfde plaats. Na de winterstop werd alleen van concurrent Baarn gewonnen. "Dat het na de winterstop minder ging komt door blessures en schorsingen. Gebleken is dat de huidige selectie te smal is om een stabiele middenmoter in de derde klasse te zijn. Daarom zal de selectie het volgend seizoen breder en sterker moeten worden", aldus Otten. "In elk geval is er bij ’t Gooi sfeer en ambitie om op termijn te promoveren naar de tweede klasse."

Kijk voor de gehele serie op www.gooieneembode.nl/extra en dan 'sport'.