Werken aan de leegstand is een van de taken van de nieuwe centrummanager.
Werken aan de leegstand is een van de taken van de nieuwe centrummanager. Foto: © Bastiaan Miché

Compacter centrum dé uitdaging voor nieuwe manager

HILVERSUM Hilversum moet op zoek naar een nieuwe centrummanager. Na een periode van vijf jaar vertrekt de huidige centrummanager Kjeld Vosjan. De positie van Vosjan blijkt vacant te zijn. Inmiddels is een uitgebreid profiel - van bijna twee volle A4'tjes - opgesteld door Stichting Centrum Hilversum. Hilversums tweede centrummanager gaat per 1 september aan de slag. De baan is voor 24 uur per week.

Vosjans opvolger moet meer aandacht gaan besteden aan het compacter maken van het winkelhart. Dat is een proces dat al is ingezet. Het idee is om het centrum meer te vullen met retailers. Eind vorig jaar meldde de stichting al dat zij hoopt ondernemers uit aanloopstraten over te kunnen verhuizen naar het centrum.
Van de nieuwe centrummanager wordt verwacht een 'stevige bijdrage te leveren aan het compacter maken van het centrum, waarbij we retailmeters concentreren en ruimte maken voor andere functies', zoals in de profielschets staat. "Vanuit die ambitie zetten we nadrukkelijker in op leegstandsbestrijding, acquisitie en aanjagen van nieuwe en toekomstbestendige business. Motto hierbij is de juiste plek voor de ondernemer", aldus de nadere uitleg.
Binnen deze taak heeft de centrummanager mede de kracht om het besef te laten groeien dat een compacter centrum noodzakelijk is, waardoor er inderdaad verplaatsingen zullen plaatsvinden, er nieuw ondernemerschap ontstaat en de leegstand zichtbaar afneemt. "Je bent als centrummanager in staat om een langdurige relatie aan te gaan met eigenaren en ondernemers en om hen op basis van vertrouwen mee te nemen in het compacter maken van het centrum."
Om in deze missie te slagen verwacht de stichting zeven zaken van de nieuwe centrummanager. Zo wordt een 'dynamisch doorschuifplan' verwacht. Dat betekent dat de verplaatsingsmogelijkheden en -kansen en functies van buiten het centrum naar het kerngebied in kaart moeten worden gebracht. Belangrijk hiervoor is dat de centrummanager de juiste instrumenten regelt, zoals een subsidieregeling voor relocatie, transformatie en een bruikbare leegstandsinventarisatielijst.
De geschikte kandidaat moet ook bepaalde competenties hebben. Naast een verbinder pur sang, zelfstandig en flexibel kunnen werken zoekt de stichting naar iemand die affiniteit heeft met ondernemers, het centrum, merkdenken, positionering en activatie daarvan.

Lees het uitgebreide verhaal op Extra