Voor de politici was het soms wel wennen in de raadzaal en ook de bode (rechts) was maar wat druk.
Voor de politici was het soms wel wennen in de raadzaal en ook de bode (rechts) was maar wat druk. Foto's: Bastiaan Miché

'Gemeenteraad wordt onder het mom van corona snoeihard gepasseerd'

Maar liefst veertien insprekers deden dinsdagavond hun zegje over het verder ontwikkelen van het spoorgebied. Woensdagavond was de politiek aan de beurt.

HILVERSUM Er is nog niks definitief. De gemeenteraad krijgt 'slechts' het verzoek om groen licht te geven aan het college van burgemeester en wethouders om scenario’s uit te mogen werken voor 6.000 tot 10.000 extra woningen. Veel insprekers zijn daar fel op tegen, wordt dinsdagavond duidelijk. Zij willen eerst dat de gemeente met hen in gesprek gaat.

De discussie is dinsdag al ruim drie uur gaande als elf inwoners hun zegje hebben gedaan. Hun mening is in de meeste gevallen vooraf eigenlijk al bekend. Ondernemers als Matthieu Feijen (namens BV Hilversum) en namens woningcorporaties Anne Oosterbaan (Alliantie) zijn voor het plan om binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waar Hilversum deel van uitmaakt, in aanmerking te komen voor het zogenaamde Sleutelgebied.
Dan ontvangt Hilversum namelijk, zoals al eerder werd gezegd, 'een zak met geld' vanuit Den Haag. Dat is nodig, aldus de gemeente, omdat Hilversum alleen dat niet kan betalen. Feijen geeft daarbij aan dat als er niks gebeurt Hilversum ten opzichte van alle omringende gebieden ver achterblijft. Oosterbaan voegt toe dat 'ja' zeggen tegen de MRA en duizenden woningen erbij bouwen een must is voor een goede dynamiek op de woningmarkt. "Het risico is er echt als we niet veranderen."
Maar zoals vooraf mocht worden aangenomen, zijn de meeste insprekers tegen het plan. Zij menen dat Hilversum - zeker als het gaat om mobiliteit (verkeer) - al vol is. Het bouwen van duizenden woningen gaat dan ten koste van 'Hilversum Tuinstad'. Daarbij benadrukken zij allemaal niet tegen het bouwen van woningen te zijn, echter - aldus Martin Triebels namens bewonersgroep Liebergerweg - de drie ontwikkellocaties MediaPark/Wijk Noord, Stationsgebied/centrum/1221 en Arenapark worden 'volgepropt'.

Namens de Stichting Betrokken Omwonenden Busremise Hilversum (BOB-H) zegt Peter Tromp Meesters, die de MRA omschrijft als 'onbetrouwbare Mr. A', dat er een soort tunnelvisie is ontstaan met de gedachte dat Hilversum zonder die MRA niet verder kan. "Als je er 10.000 woningen bij bouwt in Hilversum zijn we dan happy? Ik denk het niet."
De insprekers zitten tijdens de discussie overigens in de ernaast gelegen Burgerzaal en worden naar voren geroepen als zij aan de beurt zijn. Als twaalfde (van de veertien) is Antoinette Vlieger aan de beurt. Over de MRA zegt deze universitair docent in de rechtsgeleerdheid niks. Want - zegt ze - daar weet ze te weinig van af.
Maar in een vlijmscherp betoog kraakt ze het advies van het college van burgemeester en wethouders over het laatst gepresenteerde burgerinitiatiefvoorstel waarin (inmiddels) 29 buurtverenigingen verzoeken het plan aan te houden en eerst met inwoners in gesprek te gaan. Het college adviseerde dit voorstel niet te volgen, onder andere omdat er vanwege coronamaatregelen weinig tijd is om themagesprekken met inwoners te houden. Vlieger noemt die uitleg ongeloofwaardig en stelt dat de gemeenteraad snoeihard wordt gepasseerd onder het mom van corona. Zij verzoekt aan de commissieleden om hun cruciale positie binnen de democratie niet te laten afnemen en zegt dat het college zichzelf bevoegdheden toe-eigent die het volgens de wet niet heeft. Vlieger maakt daarbij de vergelijking met het kabinet dat op basis van de coronawet de Tweede Kamer buitenspel zou zetten. "De hoofdstedelingen moeten daarom maar even wachten", aldus Vlieger. "De grondwet gaat voor."

Een aantal politici - zowel coalitie als oppositie - lijken zichtbaar onder de indruk en misschien (ondanks het tijdstip van 23.30 uur) ook wel wakkergeschud. Jacqueline Kalk van de PvdA is het 'van harte eens' met het betoog van Vlieger en heeft direct een vraag voor wethouder Floris Voorink: 'Wordt de gemeenteraad buitenspel gezet?'
De wethouder hoeft dinsdag (nog) geen antwoord geven op de vraag. Hij is net als de politici zelf pas woensdagavond aan de beurt. Op dat moment was deze krant al naar de drukker. Kijk daarom op www.gooieneembode.nl voor een verslag.

De insprekers volgden de discussie in de ernaast gelegen Burgerzaal.