De nieuwe constructie op het Keiplein.
De nieuwe constructie op het Keiplein. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Twee nieuwe beweegbare palen in het centrum

HILVERSUM Omdat de meeste beweegbare palen in het wegdek, voornamelijk in het centrum, aan het einde van hun levensduur zijn gekomen, is de gemeente begonnen met het vervangen van deze palen. Daarnaast is besloten om op twee locaties in het dorp uit te gaan breiden.

Inmiddels is de eerste reeks geweest. De werkzaamheden leidden vorige week nog even tot onbegrip bij ondernemers op het Keiplein. Zo waren ze bij Restaurant Baak allesbehalve blij dat ze vlak na de heropening van de horeca - in verband met de versoepeling van de coronamaatregelen - ineens een bouwput voor de deur hadden. Volgens de gemeente is dit brandje snel en in goed overleg opgelost. Binnen drie dagen was de klus daar geklaard, meldt een zegsvrouw van de gemeente, terwijl daar eigenlijk een week voor is ingeruimd.
De klus zorgt voor overlast. Daar is het voorval op het Keiplein het voorbeeld van. Daar waarschuwde Stichting Centrum Hilversum de centrumondernemers al voor. "Op sommige locaties is er namelijk geen ruimte om het werk te passeren", schrijft hij in een nieuwsbrief van Stichting Centrum Hilversum. "Waar dit wel mogelijk is, maakt de gemeente deze ruimte vrij zodat het centrumgebied te allen tijde bereikbaar blijft voor de ondernemers, leveranciers en de hulpdiensten. In de week na de fysieke werkzaamheden aan de beweegbare paal zal de software nog worden aangepast", is de verdere toelichting. Voor het installeren van de software is ook een week uitgetrokken.
Opvallend is wel dat ondernemers toch verrast waren door de werkzaamheden, zoals vorige week op het Keiplein. Stichting Centrum Hilversum meldt dat omwonenden en bedrijven in de buurt vooraf per brief op de hoogte worden gesteld van de klus en dat de aannemer een week voordat het werk begint bij de ondernemers langsgaat. Het doel daarvan is de impact toe te lichten en eventueel tot gezamenlijke oplossingen te komen om de werkruimte op straat zo passend mogelijk te krijgen.
De beweegbare palen, die zijn geplaatst om het winkelgebied af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, zijn aan vervanging toe. Zo is een aantal aan het einde van hun levensduur. Andere worden nagekeken of vernieuwd omdat er storingen optreden. Uitstellen zou betekenen dat er zich meer storingen zouden kunnen voordoen, waardoor de toegang van onder meer nood- en hulpdiensten en het busvervoer in het geding zouden kunnen komen. Ook is de toegang belangrijk voor leveranciers en inwoners met een vergunning, benadrukt de gemeente.
Dit civiele werk is inmiddels al uitgevoerd op de Groest/Stationsstraat, Nieuwe Doelenstraat, Wagemakersplein, Kampstraat, Keiplein en Spoorstraat. Laatstgenoemde locatie is een uitbreiding. In juli gaat aannemer BAM verder met het werk. Dat is in de zomervakantieperiode. Op de rol staan dan Kerkbrink/Herenstraat, Kerkbrink/Torenstraat, 's-Gravelandseweg, Groest/Herenstraat, de busdoorgang op de Arena en het Marktplein (uitbreiding).
Voor deze werkzaamheden is 650.000 euro begroot. Volgens de gemeente kost deze hele operatie zo'n 500.000 euro.