Hoe lang blijft het nog stil op het Media Park?
Hoe lang blijft het nog stil op het Media Park? Foto: © Bastiaan Miché

'Langdurige negatieve effecten zijn naar onze mening niet acceptabel'

Vervolg van de voorpagina

De zorgen zijn groot, mede omdat het kabinet nog geen woord gerept heeft over de hervatting van audiovisuele producties. "Als producties niet op korte termijn hervat kunnen worden, dan vrezen wij voor een braindrain en het ontstaan van breuken in de keten. Dat leidt tot negatieve economische effecten voor de sector en maatschappelijke kosten die zich gedurende lange tijd zullen voordoen. Dat is naar onze mening niet acceptabel." Zo schrijven de ondertekenaars van de open brief, waaronder RTL Nederland, Media Perspectives, AVROTROS, Idtv, United en NEP The Netherlands.

Weer aan de slag kunnen of in ieder geval een stip op de horizon zetten. Uiteraard moet dat veilig kunnen. Daarom stellen de betrokken partijen voor om zo spoedig mogelijk preventieve diagnostische tests beschikbaar te maken voor personen voor de camera. De briefschrijvers wijzen erop dat deze tests in andere landen al beschikbaar zijn.

Tevens wil de mediasector dat er een garantstellingsfonds wordt opgezet. Dit fonds, waarvoor 10 miljoen euro nodig is, moet ervoor zorgen dat de mogelijke risico's van niet-verzekerbare nieuwe producties kunnen worden afgedekt. "Een productie die niet verzekerd is, kan namelijk niet worden gefinancierd door fondsen of marktpartijen. Deze situatie belemmert nu het op gang brengen van het productieproces."

De derde gewenste maatregel is het instellen van een overbruggingsfaciliteit van 90 miljoen euro voor de korte termijn. Met dit geld moet behoed worden dat de productielijn in 2021 en 2022 opdroogt. "Terugval in volume nu betekent een na-ijleffect de komende jaren in blijvende exploitatietekorten", aldus de uitleg.