Er moet nog een hoop gedaan worden tot de opening medio juli.
Er moet nog een hoop gedaan worden tot de opening medio juli. Foto: Bastiaan Miché

Vrijwilligers Viore druk doende met verhuizing naar Oosterengweg

HILVERSUM Terwijl buiten de tunnelwerkzaamheden op de Oosterengweg volop gaande zijn, zijn vrijwillige medewerkers van Viore binnen druk doende om hun nieuwe onderkomen op nummer 44 net zo gemoedelijk en sfeervol te maken als het huidige onderkomen op het Oostereind. En dat is een hele klus.

Viore is een regionaal centrum waar mensen met kanker, hun naasten en hun nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Inmiddels acht jaar is deze laagdrempelige ontmoetingsplek, waar ook allerlei activiteiten plaatsvinden, te vinden op het ziekenhuisterrein. Echter, vanwege de bouw van het nieuwe ziekenhuis was er geen plek meer voor Viore op het Oostereind.
Een lange zoektocht naar een nieuw onderkomen - er werden zestig locaties bezocht - eindigde uiteindelijk bij Heelo, op de Oosterengweg 44: iets verder weg, maar nog altijd redelijk dicht bij Tergooi. Bovendien telt het nieuwe onderkomen meer bruikbare vierkante meters. Viore deelt straks het pand met Heelo en Hilverzorg.

En nu is het superdruk, zegt directeur Miranda van den Eijnden over de telefoon. Maar het gaat goed, vervolgt zij. De verwachte openingsdatum is 15 juli, iets later dan de 1 juli die aanvankelijk werd gemeld. Dat komt vooral door de coronamaatregelen. Het op afstand van elkaar werken bleek, aldus de directeur, een hele kluif.
Eenmaal binnen op deze morgen is dat afstand houden ten opzichte van elkaar niet zo heel lastig. Slechts enkele mannen, waaronder Raymond van den Eijnden en Hark de Roos, zijn in het gebouw. Later voegt zich nog Margreet Engelsman bij het gezelschap. En nee, sfeervol is het binnen allesbehalve. De beginfase is nog volop gaande en dus zijn de ruimtes nog leeg en wit. Nieuwe wanden zijn opgetrokken en de elektra, ICT en waterleidingen aangelegd. Ook wordt er nu volop geverfd. "Het is een wat uit de hand gelopen klus", lacht Van der Eijnden. "Maar het is voor een mooi doel. En we hebben er de tijd voor."
De Roos vult aan dat ze normaliter met meer mensen in het pand werkzaam zijn. Dat zijn allemaal bezoekers van Viore die nu - al is het maar twee uurtjes - een bijdrage leveren. Het geeft aan hoe nauw betrokken veel mannen en vrouwen zich voelen bij het ontmoetingscentrum. Want ook mensen die al een tijdje niet meer naar Viore kwamen, komen nu toch weer terug om te helpen. "Bij zoiets groots is het fijn dat je op al die mensen een beroep kunt doen", vertelt Van den Eijnden. En Engelsman: "Ook bij de mensen die maar een paar uurtjes komen werken, zie je het enthousiasme en de welwillendheid. Als je eenmaal bezig bent, dan ga je er vol voor."
En in het pand zijn meerdere ruimtes voor de verschillende activiteiten die ook straks weer plaats gaan vinden. Zo is er de ontvangstruimte, kookeiland, een kamer voor onder meer mindfulness en yoga (strandzaal) en atelier. Op de eerste verdieping zijn kantoren en gespreksruimten. "Bij de inrichting is ervoor gekozen om 90 procent van de spullen van Viore 1.0 mee te nemen", aldus directeur Miranda van den Eijnden. "Er zullen daarom veel herkenningspunten zijn. Ook komen er allerlei 'grapjes' in de inrichting terug."