Vorige maand was wethouder Kuipers (links) op bezoek bij het Grafisch Atelier Hilversum, waar twee coaches zijn aangesteld.
Vorige maand was wethouder Kuipers (links) op bezoek bij het Grafisch Atelier Hilversum, waar twee coaches zijn aangesteld. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Cultuurcoaches moeten culturele deuren openen voor breed publiek

Met vier aanstellingen (0,91 fte in totaal) van cultuurcoaches maakt Hilversum werk om kunst en cultuur breder aan de man en vrouw te brengen.

HILVERSUM In Hilversum lopen al jaren buurtsportcoaches rond om de inwoners, van jong tot oud, aan het sporten of bewegen te krijgen. In ditzelfde licht bezien komen er nu ook personen die deze taak op zich gaan nemen in het cultuurveld. De gemeente heeft namelijk vier cultuurcoaches aangenomen om bij een breder publiek de lokale kunst en cultuur te stimuleren.

Deze nieuwe coaches in Hilversum werken in eerste instantie voor een periode van twee jaar: van 2020 tot 2022. Voor het restant van dit jaar is nu subsidie verleend door de gemeente. Ieder jaar wordt er opnieuw budget beschikbaar gesteld. Volgens wethouder Gerard Kuipers (D66) van Cultuur gaat het om een Haags idee dat met een groot deel Haags geld op lokaal niveau ingevoerd wordt. Het gaat in totaal om 317.809 euro. Ook de gemeente en de deelnemende instanties investeren mee in de cultuurcoaches.

Het Grafisch Atelier Hilversum krijgt twee cultuurcoaches. Het gaat om aanstellingen van 0,58 fte (arbeidsplaats) en voor dit jaar is er een incidentele subsidie verstrekt van 15.000 euro. De andere twee uitvoerders van de cultuurcoaches zijn Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek en Stichting Wonderfeel. Laatstgenoemde heeft een subsidie gekregen voor 2020 van 7898 euro voor een coach die één dag in de week (0,20 fte) aan de slag is. Voor Stichting Omgevingseducatie is 5.700 euro beschikbaar gesteld. Dat is goed voor 0,13 fte. Het al gereserveerde geld komt uit het sportbudget.

De cultuurcoach is een schakel tussen het onderwijs en de cultuuraanbieders en stimuleert deelname aan cultuur door activiteiten te verzorgen samen met andere organisaties uit Hilversum. Aan deze nieuwe Hilversumse functie zitten drie doelstellingen. Om te beginnen moet een leven lang deelnemen aan cultuur mogelijk zijn met in het bijzonder aandacht voor talentontwikkeling van jeugd en jongeren op en rond scholen, voor mensen die in armoede leven en voor andere groepen die belemmeringen ervaren om deel te kunnen aan cultuur. Denk daarbij aan leeftijd/levensfase, gender, fysieke of mentale gezondheid, seksuele geaardheid of etnische/sociale achtergrond of positie, is de opsomming van de gemeente.

Commerciële cultuur

Het tweede doel is om de cultuuraanbieders te helpen met innoveren en duurzaam versterken. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van besturen, vrijwilligers, kader, diversiteit, inclusief en vraaggericht handelen, aldus de gemeente. Lokale verbindingen tot stand brengen en uitbouwen is het derde en laatste doel. Hierbij rept de gemeente over gemeentelijke beleidsdomeinen en voorzieningen, gesubsidieerde en commerciële cultuur, organisaties in het onderwijs, bso/kinderopvang, welzijn, zorg en het bedrijfsleven.
"Ik ben hier groot voorstander van. De cultuurcoach gaat exact doen wat de buurtsportcoaches doen", aldus Kuipers. Kunst en cultuur is belangrijk. Dat is een les die in coronatijd wel duidelijk is geworden, meent de wethouder. "Het brengt ons plezier en legt ook belangrijke verbindingen tussen ons. Precies dat is voor mij waarom het aanstellen van deze cultuurcoaches zo'n belangrijk verschil maakt, bijvoorbeeld door jongeren nieuwe, mooie en inspirerende dingen te laten zien. Maar juist ook door deuren te openen waarachter allemaal prachtige dingen mogelijk zijn en ze daar ook actief in te betrekken. Dat geldt ook voor mensen die wel een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken. Cultuur is bij uitstek het middel om iedereen mee te laten doen. Dus ik ben heel blij dat we dit mogelijk gaan maken", is zijn toelichting.

Cultuurcoaches in ieder geval aan de slag van 2020 tot en met 2022