Shoppen of niet? Kijk straks op de app.
Shoppen of niet? Kijk straks op de app. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Druktemeter past goed in lijn van Hilversum Smart City

Vervolg van de voorpagina

Als alles volgens plan verloopt dan is deze meter vanaf de eerste week van juli (daar mikt de gemeente op) te gebruiken. Er komen zo'n dertig kastjes te hangen, verspreid over het centrum, die de 'pings' van mobiele telefoons opvangen, zodat in kaart gebracht kan worden hoeveel mensen aanwezig zijn in (dat deel van) het centrum. Via een app, die nog in de maak is, en een onlinedashboard (het politieke modewoord van nu) kunnen de Hilversummers in de zomer kijken hoe druk het is in het winkelhart.
Kuipers benadrukt dat de gemeente via de 'pings' geen data verzamelt. Anonimiteit is gewaarborgd. Er wordt alleen geregistreerd hoeveel mensen er op dat moment in de buurt van dat kastje zijn. Op een slimme manier de techniek inzette: dat is de boodschap en dat past volgens de Democraat ook goed binnen de lijn van Smart City van de gemeente Hilversum. Smart City is het project dat via (technologische) oplossingen ervoor moet zorgen dat het leven van inwoners, ondernemers en bezoekers prettiger wordt.

De gegevens uit de druktemeter kunnen interessant zijn voor gemeente en ondernemers, zo geeft Kuipers aan. Als er bepaalde patronen zijn waar te nemen, kunnen de winkeliers daar op sturen. Als het op zaterdag tussen 10.00 en 11.00 uur bijvoorbeeld altijd heel rustig is, dan zou dat tijdstip gecommuniceerd kunnen worden als goed moment om te gaan shoppen. Maar dat is voor later, eerst moet de techniek worden geïnstalleerd.