Achter de schermen is er lang aan gewerkt, maar de Hilversumpas is er, meldt wethouder Annette Wolthers.
Achter de schermen is er lang aan gewerkt, maar de Hilversumpas is er, meldt wethouder Annette Wolthers. Foto: Bastiaan Miché

Zelfstandig invoeren Hilversumpas blijkt best uit te voeren scenario

De Hilversumpas lijkt er dan toch echt aan te komen. Op papier is de kaart voor minima er in ieder geval. Het is straks aan de politiek om advies te geven over het idee van het college.

HILVERSUM Vol trots zegt wethouder Annette Wolthers van Werk en Inkomen: "Hij is er!" 'Hij' is in dit geval de veelbesproken Hilversumpas, een kaart waar de lokale politiek al een aantal jaar op hoopt. Volgens de D66-bestuurder is deze kortingspas een welkome aanvulling op het vorig jaar stevig aangepaste minimabeleid.

Ondanks adviezen van de Cliëntenraad Hilversum en de Adviesraad Sociaal Domein Hilversum in 2019 is deze stadspas toch enkel en alleen voor minima. Beide instanties, die de gemeente gevraagd en ongevraagd advies geven op dit beleidsterrein, zeiden vorig jaar al tegen Wolthers dat de Hilversumpas breder beschikbaar moet zijn. Nu labelt deze pas een bepaalde groep, is hun oordeel.

Wolthers stelt dat de gemeente in de tussentijd wel acht scenario's heeft laten onderzoeken om te kijken op welke wijze Hilversum de pas kan ontwikkelen en daadwerkelijk introduceren. Zo is onder meer goed bekeken of het mogelijk en wenselijk is om aan te haken bij bestaande passen, zoals de dit jaar versneld ingevoerde GooischePas. Maar uiteindelijk is gebleken - zo geeft de wethouder te kennen - dat een eigen kaart op de markt brengen het handigst is. Daarbij moet ook worden opgemerkt dat een pas invoeren voor minima ook altijd de intentie is geweest van de vier coalitiepartijen (Hart voor Hilversum, D66, VVD, en GroenLinks. Dat hebben zij expliciet opgenomen in het coalitieakkoord.

Buitengesloten

Voor Hilversummers die een kleine portemonnee hebben, betekent invoering van de pas dat zij gebruik kunnen maken van regelingen voor sport en cultuur en van de gemeentelijke e-diensten. Doel hiervan is dat alle Hilversummers kunnen meedoen aan de samenleving. "Samen met anderen activiteiten ondernemen is lastig als je net genoeg geld hebt om van te leven. Daardoor kun je je eenzaam en buitengesloten voelen. Het Hilversumse beleid is erop gericht om iedereen mee te laten doen", schrijft de gemeente.
De wethouder zegt daar zelf het volgende over: "Een mooie, complete combinatie die zorgt voor een verbetering voor zowel de mensen die ervoor in aanmerking komen als wel de efficiëntie binnen de organisatie. Hierdoor kunnen aanvragen sneller worden afgehandeld en weet de aanvrager dus eerder waar hij aan toe is", is Wolthers' overtuiging.

Tevens wil het college het aanvraagproces voor alle minimaregelingen aanpakken. Vorig jaar is er qua regelingen behoorlijk gesnoeid. Omdat er een oerwoud aan regelingen bestond, is dat teruggebracht naar nog zo'n tien regelingen, terwijl dat tot de zomer van 2019 een veelvoud daarvan was. Op de website van de gemeente kunnen de Hilversummers die recht hebben op deze regelingen met de pas makkelijker hun aanvraag indienen.

Regelingen voor sport en cultuur en e-diensten van gemeente

Robot

De ervaring die Hilversum in deze coronaperiode heeft opgedaan met de robot die in het kader van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO-regeling) gebruikt wordt, wil Wolthers meenemen bij de implementatie van de Hilversumpas. Processen zouden hierdoor slimmer kunnen worden ingericht, is de stelling. Met deze optimaliseringsslag wordt de druk op uitvoering verlicht. Hierdoor moeten medewerkers meer tijd krijgen om in gesprek te gaan met Hilversummers die complexe hulpvragen brengen.

Sport- en cultuurregelingen toegankelijker maken en stimuleren en het aanbieden van e-diensten zijn de twee hoofdingrediënten van de pas, die aan alle minima in Hilversum wordt verstrekt zodra daar een akkoord op is. Op den duur zou deze kaart een kortingspas kunnen worden voor deze doelgroep. Zij zouden dan met korting hun boodschappen kunnen halen bij de lokale ondernemers. Dat is nu nog toekomstmuziek, zo laat de D66-wethouder weten.

Erfstuk

In de vorige collegeperiode was het al de bedoeling dat de Hilversumpas zou worden ontwikkeld en ingevoerd. Arjo Klamer, de SP-wethouder die de kortingspas een van de grote erfstukken van die coalitie noemde, kreeg het volgens de politiek niet goed van de grond. In 2017 zou de pas al op de 'markt' moeten zijn gebracht, maar dat lukte niet, zelfs niet toen een initiatiefgroep een poging waagde de voordeelpas alsnog in de steigers te zetten. Nadat Klamer in juni 2017 uit het college was gestapt, werd besloten dat de nieuwe coalitie een nieuwe poging ging wagen.

De Hilversumpas is er nu, vooralsnog op papier. Wolthers heeft het voorstel naar de twee adviesraden gestuurd en vervolgens is het aan de commissie Zorg en Samenleving om het college te adviseren. Uiteindelijk geven en W de beslissende klap op dit voorstel. Wanneer de pas echt in omloop is, kan Wolthers nog niet zeggen.