Wethouder Floris Voorink.
Wethouder Floris Voorink. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Onvoldoende in geslaagd raad en samenleving mee te nemen'

Vervolg van de voorpagina

Het is niet zo dat Hilversum zich actief terugtrekt als sleutelgebied. Het besluit van de gezamenlijke commissie echter om het voorstel voor verder onderzoek naar de bouw van misschien wel tienduizend extra woningen in Hilversum niet verder te bespreken, zal binnen de MetropoolRegio Amsterdam niet met luister applaus worden ontvangen.
Dat zegt wethouder Floris Voorink naar aanleiding van de brief waarin het college van burgemeester en wethouders (B en W) terugblikt op de twaalf uur durende commissievergadering - verdeeld over drie dagen - van 16, 17 en 23 juni. De conclusie is dat B en W niet de opdracht krijgen om dat sleutelgebied ('tienduizendwoningenplan') verder uit te werken. "In het afgelopen half jaar hebben wij bestuurlijk en ambtelijk veel inzet gepleegd om de regio Gooi en Vechtstreek en Hilversum te positioneren op het pad naar grote investeringsbeslissingen van het Rijk", schrijven B en W.

Dat houdt nu dus op. "Het gevolg hiervan is dat wij onze hulpvragen voor het versterken van ons economisch profiel, de krappe woningmarkt, mobiliteitsoplossingen voor weg en spoor, de ontwikkeling van natuur en landschap en klimaatadaptatie nu geen onderdeel kunnen maken van het bestuurlijke gesprek met het Rijk. Dit gaat ook effect hebben op andere trajecten, breder dan enkel het stopzetten van het sleutelgebied. Uiteraard betreuren wij dat."
Aan de andere kant is er ook de constatering dat de politiek én samenleving (maar liefst 29 buurtverenigingen hadden zich tegen het sleutelgebiedvoorstel geuit) wél het gesprek willen voeren over de uitdagingen waar Hilversum voor staat. Iedereen beseft dat er (betaalbare) woningen moeten komen om de jongeren in Hilversum te houden en er iets gedaan moet worden aan de bereikbaarheid. Kritiek was er afgelopen weken vooral op de haast die B en W wilden maken. "Gezamenlijk met insprekers, bewonersverenigingen, ondernemers en maatschappelijke instellingen willen wij graag werken aan een herzien plan van aanpak Omgevingsvisie", schrijven B en W.

De komende zomermaanden moeten daarom benut worden om 'met bovengenoemde partijen, maar ook binnen onze organisatie' te werken aan een herzien procesvoorstel om tot een Omgevingsvisie te komen.
Begrip is er dus wel over het massale 'nee' van vorige week. "Wij beoogden met het zijn van sleutelgebied een gereedschapskist voor Hilversum te openen, die onder andere omstandigheden niet tot onze beschikking was. Wij moeten echter ook constateren dat wij er onvoldoende in zijn geslaagd om uw raad en de samenleving mee te nemen in de afwegingen die wij als college hebben gemaakt en die hebben geleid tot de keuze om Hilversum aan te melden als sleutelgebied."