De jongerengroep van de theaterschool.
De jongerengroep van de theaterschool. Foto: Zone 1380

Uitbreiding van theaterschool in coronatijd, twee locaties in Hilversum

Al jaren blijkt de vraag naar theaterlessen buiten Weesp, de standplaats van Zone 1380, groot. In coronatijd kan die stap gemaakt worden.

HILVERSUM Uitbreiden in tijden van het coronavirus. Het klinkt tegenstrijdig, maar het is wel wat theaterschool Zone 1380 doet. De Weespers slaan hun vleugels uit, ook naar Hilversum en de Hilversumse Meent. "De vraag vanuit de omliggende gemeenten is al jaren groot", geeft oprichter van de theatershool Sara Kroos aan.

Deze zomer start Zone 1380 al in de mediastad met theaterles voor kinderen en jongeren. Inmiddels is het negen jaar terug dat Kroos (cabaretier) de theaterschool oprichtte. Zij begon in Weesp. Nu komen daar diverse locaties bij, waaronder twee binnen de gemeentegrenzen van Hilversum. In De Meent is wijkcentrum De Kruisdam vanaf september de plek waar kinderen in de leeftijd van zes tot met acht jaar en van negen tot en met twaalf theaterlessen kunnen volgen.

Sympathieke plek

Theater Kleintje Kunst is de andere locatie. Hier in Hilversum-Zuid is er eveneens les voor de hierboven genoemde twee leeftijdscategorieën en dat geldt ook voor de dertien- tot en met zeventienjarigen. De donderdag is hun vaste speeldag. Gedurende de zomervakantie er is de gratis Theater Summerschool: een week lang les in de zomer met een presentatie op vrijdag. "We verheugen ons enorm op de lessen in Kleintje Kunst", meldt artistiek leider Daniëlle Meyer van Theaterschool 1380. "Het is een zeer sympathieke plek en we hopen dat veel kinderen en jongeren gewoon eens kennis komen maken met onze lessen. Onze school biedt niet alleen les, maar ook diverse extra workshops, hulp bij castings en het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk altijd de voorstelling die de leerlingen spelen in een theater", luidt haar vervolg.

Flink uitbreiden tijdens de coronacrisis, ook al zijn de maatregelen per woensdag 1 juli versoepeld, is opmerkelijk, maar de behoefte naar theaterlessen blijkt groot te zijn. “De vraag was al jaren groot vanuit omliggende dorpen en steden. Maar nu zijn we zover dat we genoeg leraren hebben en alle locaties gevonden hebben. We gaan vanaf de zomervakantie op negen locaties in ’t Gooi en Amsterdam theaterlessen aanbieden", legt Kroos uit. Naast twee plekken in Hilversum gaat het onder andere nog om Kortenhoef, Bussum, Nederhorst den Berg.

Heftige maanden

'We verheugen ons enorm op de lessen in Kleintje Kunst'

Makkelijk is de afgelopen periode niet geweest. Kroos vertelt dat de afgelopen maanden erg heftig zijn geweest voor de leerlingen en voor henzelf. “Theaterlessen zijn bij uitstek lessen die je in het echt wilt volgen. De leerlingen werken met elkaar, reageren op elkaar en als je niet in één ruimte bent is het moeilijk om toneel te spelen.” De leraren staken meteen de koppen bij elkaar om te bedenken hoe ze de kinderen toch les kunnen blijven geven. “Na een paar weken kwamen we met de oplossing om online te gaan werken. Niet alleen de theaterlessen zijn we online gaan geven, maar ook de voorstellingen. We hebben ontzettend hard gewerkt om nieuwe toneelstukken te maken voor elke klas.”

Onlinevoorstelling

Er zijn zes theaterklassen die allemaal deze week hun onlinevoorstelling opvoeren voor familie en bekenden en ieder ander die het leuk vindt. Kroos vertelt dat ze goed hebben nagedacht over de nieuwe vorm. “We hebben interactieve elementen toegevoegd aan elke voorstelling. Hierdoor kunnen de kijkers zelf meedoen." Afgelopen zaterdag was de eerste show. Het was een groot succes, volgens Kroos. “Wat zo leuk is: de leerlingen zien iedereen die ingelogd is. Dus ze hebben het gevoel dat ze alsnog voor een heel publiek spelen en ze kunnen zwaaien naar hun ouders. De kinderen geven terug dat ze dezelfde zenuwen hebben als wanneer ze echt het podium op moeten.”