'Blijf met stevig sleutelgebied aan tafel', aldus Harro Zanting.
'Blijf met stevig sleutelgebied aan tafel', aldus Harro Zanting. Archieffoto: Dudok Wonen

'Blijf meedoen in het grote spel van de Randstad'

HILVERSUM Zijn oproep aan Hilversum was glashelder: blijf aan tafel zitten bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Harro Zanting, directeur-bestuurder van Dudok Wonen, is van mening dat de gemeente in gesprek moet blijven bij dit bestuurlijke samenwerkingsverband met een stevig sleutelgebied om er zo voor te zorgen dat de Hilversummers gehoord worden 'in het grote spel van de Randstad'.

Na de raadscommissie van vorige week dinsdag is de directeur-bestuurder van de Hilversumse woningcorporatie in de pen geklommen. In zijn blog roept hij de gemeente op om te blijven praten, want dat is altijd beter dan vanaf de zijlijn toekijken. "Wie initiatief toont doet mee en dat is precies de opstelling die ik Hilversum gun en adviseer in de MRA", zo deelt Zanting mee in zijn onlinestuk. "In het belang van de Hilversummers: doe mee! Hilversum moet aan tafel zitten met een eigen visie op de MRA en de positie van Hilversum daarin. Om financiële ruimte te scheppen voor stedelijke voorzieningen, zoals een stadspark of verkeerstunnel, moet een eigen initiatief op tafel liggen als de pot geld verdeeld wordt", luidt zijn duidelijke statement.

Welke positie neem je in binnen de MRA, is de vraag die Zanting stelt. Hij ziet dat de raad tijd wil kopen, maar naar zijn mening is in tijden van crisis (coronacrisis en die op de woningmarkt) niet alles te vertragen. Dat het proces beter had gekund en gemoeten, beaamt de directeur-bestuurder, maar de klok terugdraaien is geen optie. Daarbij verandert de opgave voor Hilversum niet.

"Het is laat, maar niet te laat", schreef hij. "Het ligt al vast dat de MRA zich ontwikkelt als polycentrische metropool met naast Amsterdam meerdere groeigemeenten. Het is, denk ik, onvermijdelijk dat in de dorpen rondom en tussen die groeigemeenten het niveau van voorzieningen voor gewone mensen gaat afnemen. De vraag is of Hilversum één van die centra in de metropool wil zijn of niet. De keuze is ‘groeien of krimpen’. De keuze voor ‘alles zo houden’ is er niet."
Inmiddels is duidelijk dat het college ervoor kiest de stoel aan de MRA-tafel leeg te laten. Gisteravond stond het raadsvoorstel Strategie spoorgebied 2040 niet op de agenda van de gemeenteraad en het college heeft een brief gestuurd met de mededeling inderdaad een pas op de plaats te maken (zie voorpagina).

Lees het hele verhaal van Zanting bij ons op Extra