Op het Comenius College was enkele jaren terug nog een voorstelling over jongeren en alcohol.
Op het Comenius College was enkele jaren terug nog een voorstelling over jongeren en alcohol. Archieffoto: Bastiaan Miché

Gooise jeugd gezonder, al voelt de helft zich (vaak) gestrest

Jongeren in 't Gooi leven gezonder dan vier jaar terug, maar ervaren wel meer stress dan hun leeftijdsgenoten elders in het land.

HILVERSUM Hoe gaat het met de Gooise jeugd? Hebben ze last van prestatiedruk en groepsdruk? Horen sporten, drinken en roken bij hun leefstijl? Dit en meer onderwerpen onderzoekt de GGD één keer in de vier jaar onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs: de Gezondheidsmonitor Jeugd.

Dit onderzoek van de GGD (in samenwerking met het RIVM) vindt eens in de vier jaar plaats onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Dit jaar gaven 4425 scholieren antwoord op allerlei vragen. "Doordat deze Gezondheidsmonitor klassikaal op school wordt ingevuld, is de respons hoog", menen de onderzoekers. "Deze hoge respons zorgt voor een betrouwbaar beeld van de gezondheid en leefstijl van leerlingen."
De algemene conclusie is dat de nieuwe cijfers verbeteringen tonen in de leefstijl van jongeren in Gooi en Vechtstreek. Zo is het recent alcoholgebruik (29 procent) gedaald ten opzichte van 2015 (39 procent). Ook het bingedrinken (minstens vijf glazen, 19 procent; 2015 27 procent) en recent aangeschoten/dronken (18 procent; 2015 23 procent) namen af.
Verder valt onder meer op dat steeds minder jongeren in deze regio roken en net zo veel blowen als vier jaar terug. Van de ondervraagden sport 85 procent wekelijks (landelijk 76 procent) en gaat 91 procent elke dag lopend of fietsend naar school (landelijk 86 procent). Daarnaast hebben steeds minder jongeren ervaring met geslachtsgemeenschap (8 tegen 14 procent in 2015) en heeft 5 procent een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf aan iemand verstuurd (sexting).
Leerlingen in Gooi en Vechtstreek zijn net zo gelukkig en net zo tevreden met de eigen gezondheid als gemiddeld in Nederland. Van de ondervraagden vindt 85 procent de eigen gezondheid (zeer) goed en 83 procent voelt zich gelukkig. Negen op de tien jongeren geven aan dat ze goed voor zichzelf opkomen, gelijk aan landelijk.

Opvallend is ook dat 12 procent van de leerlingen psychosociale problemen heeft, vergelijkbaar met het landelijke percentage; meisjes hebben vaker emotionele problemen en jongens vaker gedragsproblemen. De helft van de leerlingen geeft aan zich (zeer) vaak gestrest te voelen (51 procent), meer dan landelijk (44 procent). Het gaat voornamelijk om stress door school of huiswerk, door alles wat ze moeten doen, over wat anderen van hem of haar vinden en door eigen problemen. Bijna de helft van de leerlingen heeft last van prestatiedruk. Op bijna alle indicatoren scoren vierdeklassers ongunstiger dan tweedeklassers.
De nieuwe cijfers tonen, aldus de onderzoekers, verbeteringen in de leefstijl van jongeren in Gooi en Vechtstreek. De GGD adviseert gemeenten daarom door te gaan met het huidige beleid. Dat zou nodig zijn om de bereikte resultaten te handhaven en mogelijk te verbeteren. Ook verdient het thema 'Welbevinden' meer aandacht, gezien de stress en prestatiedruk die leerlingen ervaren.