In haar MRA-beschouwing schrijft Aafke Vreugdenhil dat het college een gebrek aan visie heeft gehad.
In haar MRA-beschouwing schrijft Aafke Vreugdenhil dat het college een gebrek aan visie heeft gehad. Foto: Bastiaan Miché

Nu de MRA-deur op slot zit, gaat een andere deur weer open

Het MRA-project bleek niet het juiste voor Hilversum. Nieuwe kansen komen eraan, zodat Hilversum op een passende wijze kan groeien.

HILVERSUM Waar er een deur dichtgaat, gaat een andere weer open. Dat Hilversum niet meer aan tafel zit bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA) met het ambitieuze sleutelproject betekent niet dat groei in de nabije toekomst van de baan is. "De komende jaren komen er vanuit het Rijk nog meer programma's waar Hilversum voor in aanmerking kan komen."

Dat stelt Aafke-Vreugdenhil, fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), in haar terugblik op de afgelopen hectische, politieke periode. De gesprekken in de politieke arena met veel insprekers tijdens de commissie hebben lang op zich laten wachten, maar zijn wel indringend geweest. Uiteindelijk heeft de meerderheid van raadsfracties duidelijk aan het college van burgemeester en wethouders laten weten dat Hilversum echt een pas op de plaats moet maken. Met tegenzin hebben B&W zich afgemeld bij het samenwerkingsverband.

In haar beschouwing stelt Vreugdenhil dat het college een gebrek aan visie heeft gehad en vindt zij het teleurstellend dat de planning van de MRA leidend is geweest. Hierdoor was bijvoorbeeld een zorgvuldig participatietraject onmogelijk, omdat in november de deadline was. Zij had een andere voorstelling van het raadsvoorstel Strategie spoorgebied 2040 dan B&W hebben gepresenteerd in juni. In plaats van een visie lag er bij de raad het verzoek om drie verschillende scenario's uit te mogen werken deze zomer. Het college wilde een small-, medium- en large-plaatje schetsen, wat neerkomt op de realisatie van zes- tot tienduizend nieuwe woningen.

"Wij hadden verwacht dat het college met een conceptvisie zou komen op basis van de eerste gesprekken aan het begin van het jaar met de raad over het sleutelgebied", stelt de fractievoorzitter. "Deze visie zou dan door de raad verder aangescherpt en geconcretiseerd kunnen worden. Echter, het college vroeg om praktische keuzes en sloeg daardoor de plank volkomen mis. Het voorstel werd vervolgens afgeschoten en het college kreeg de opdracht z'n huiswerk opnieuw te doen. En besloot daarop de stekker eruit te halen en het proces van het sleutelgebied te stoppen."

Nu is er alle tijd om met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden een goede toekomstvisie te gaan ontwikkelen. Dat is onder andere waar de indieners van het burgerinitiatiefvoorstel om vroegen en tig andere instanties die voor de behandeling van het raadsvoorstel in de pen zijn geklommen in de richting van B&W. Vreugdenhil herinnert iedereen eraan dat het MRA-sleutelgebied geen onderdeel was van de campagne rond de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Dit speelt pas sinds november 2019 toen het college besloot een nieuwe pitch te doen bij de MRA met een groter sleutelgebied.

Dat de groeimogelijkheden via de MRA - vanuit Den Haag zouden er miljoenen euro's, kennis en expertise van buitenaf geregeld kunnen worden - over zijn, is duidelijk. Maar het was niet alles of niets. Vreugdenhil schrijft dat er ongetwijfeld nieuwe kansen komen voor Hilversum. Daarbij zegt ze dat niemand tegen groei is. Alle politieke partijen en de meeste insprekers zijn daar ook niet op tegen. Het gaat om inspraak en tempo. "Stilstaan is wel degelijk achteruitgang omdat we dan in de problemen komen met het voorzieningenniveau', schrijft de politica.

'Wij hadden verwacht dat het college met conceptvisie zou komen'

Alles draait om balans en die was volledig zoek in het MRA-voorstel, meent de CU. Evenwicht tussen woningbouw, werkgelegenheid, mobiliteit, duurzaamheid en groen is de essentie. Samen met bijvoorbeeld inwoners moet die lijn gevonden worden en moet Hilversum een bijdrage leveren aan de woningnood in Nederland. "Niet alleen voor Hilversummers. Maar we mogen ook best grenzen stellen."