Marian Verweij (in het rood) leidt de aanwezigen rond.
Marian Verweij (in het rood) leidt de aanwezigen rond. Foto: Bastiaan Miché

'Ja prachtig, mooier dan ik het gedacht'

In het raadhuis zijn sinds het versoepelen van de coronamaatregelen - weliswaar in kleine groepen - weer rondleidingen. We gingen kijken hoe dat is.

HILVERSUM "Ik heb me niet een groot architect gevoeld", maar ook "Als je sterft moet je de wereld een stukje mooier hebben gemaakt". Het zijn enkele passages van Willem Marinus Dudok die voorbijkomen in de 'digitale experience' binnen het raadhuis over deze beroemde architect. In het rijksmonument zijn nu ook weer de rondleidingen van start gegaan.

Samen met een ervaren gids en vijf bezoekers (van buiten Hilversum), die nog nooit het raadhuis van binnen hebben gezien, lopen verslaggever en fotograaf (allebei al vaak gespot in het raadhuis) mee tijdens een rondleiding. Dat kan namelijk weer sinds een paar weken, net als de verschillende rondleidingen door Hilversum. "Voor ons was het best even lastig om alles weer op de rit te krijgen", erkent een woordvoerder van het Dudok Architectuur Centrum (DAC). "Vooral omdat we natuurlijk afhankelijk zijn van wat we mogen en moeten in het raadhuis en welke hygiëne- en andere maatregelen er genomen moeten worden in verband met de veiligheid voor de burgemeester, wethouders en de ambtenaren. Maar we zijn er weer."
De rondleidingen binnen het raadhuis - gebouwd tussen 1928 en 1931 en hoogtepunt van het werk van Dudok - vinden plaats in kleine groepjes. Wij worden rondgeleid door Marian Verweij. Zij vertelt inmiddels ruim twintig jaar allerlei weetjes over Dudok en het raadhuis aan de belangstellenden. Verveelt het niet? Nee, schudt ze. "Het is zo'n mooi gebouw en er zijn zo veel leuke verhalen over te vertellen. Iedere keer komt er wel iets nieuws voorbij."
De rondleiding start in dat Dudok Architectuur Centrum, gevestigd in het souterrain van het Raadhuis. Een van de bezoekers is Victor Gribling uit Rotterdam. "Ik wilde dit al heel lang", vertelt deze fan van Dudok. "En ja, het is prachtig. Dudok is een van de beste architecten: die rechte lijnen!"
Gribling en de andere bezoekers krijgen uitleg over het ontstaan van het gebouw, de gebruikte kleuren, de ruimtes en het 'Hilversumse formaat'. Het is af en toe nog wel even zoeken voor Verweij door de aanpassingen vanwege corona. Wat wel handig is - alsof Dudok het virus toen al zag aankomen - zijn de bewust ingetekende brede gangen. Opvallend is ook het daglicht dat overal naar binnen schijnt. En overal hangt dezelfde verlichting. Dat was destijds om kosten te besparen, vertelt de gids.
In de Burgerzaal zijn de stoelen coronaproof opgesteld. Normaal is deze ruimte - wanneer er geen bijeenkomst is - leeg. Ook dat was destijds een wens van Dudok, vertelt Verweij. Vervolgens zien de aanwezigen nog onder meer de trouwzaal en de raadzaal en is er natuurlijk de beklimming van de 47 meter hoge toren.

Wie niet mee naar boven is, is Evert van Steenis uit Hooge Zwaluwe. Hij ziet de hoge klim even niet zitten. Maar genieten doet hij verder wel: zowel van de ruimtes als de materialen. "Deze stijl spreekt ons aan", zegt hij. "Wij zijn hier jaren geleden al eens langsgekomen, maar nu voor het eerst binnen. En ja, het is prachtig. Mooier dan ik had gedacht."
Dat de gemeente Hilversum trots is op het raadhuis, is inmiddels wel bekend. Begin jaren 30 lag dat toch een beetje anders, blijkt uit het verhaal van Verweij. Zo liet de secretaris van de gemeente vlak na oplevering weten het gebouw mooier te vinden dan de Beurs van Berlage. Maar, voegde hij toe, de Beurs was buitengewoon lelijk.

Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is het DAC geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De rondleidingen zijn op die dagen om 13.30 uur. Zie www.dudokarchitectuurcentrum.nl.