De hennepkwekerij werd begin juni ontdekt.
De hennepkwekerij werd begin juni ontdekt.

Burgemeester Broertjes sluit wietpand aan de Kerklaan

HILVERSUM Een pand aan de Kerklaan is deze week voor zes maanden gesloten op last van burgemeester Pieter Broertjes. Aanleiding is het aantreffen van een volledig functionerende en bedrijfsmatige hennepkwekerij in de kelder van het pand.

Via een brandgevaarlijke constructie werd er illegaal stroom afgetapt, meldt de gemeente, terwijl er in datzelfde pand een aantal appartementen werd verhuurd. Er zijn indicaties van eerdere oogsten. De burgemeester sluit het pand om zo de openbare orde en veiligheid en het leefklimaat in de buurt te herstellen.

De hennepkwekerij werd begin juni ontdekt. "De hoeveelheid hennepplanten die is aangetroffen in het pand en het feit dat er eerdere oogsten zijn geweest, betekent dat er aantoonbaar vanuit het pand gehandeld is in drugs", aldus Broertjes. "Een hennepkwekerij levert een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Niet alleen is er een risico op ripdeals, maar ook werd in de woning illegaal stroom afgetapt ten behoeve van de kwekerij. Deze illegale afname is door zijn constructie brandgevaarlijk."
Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid een pand te sluiten wanneer er vanuit het pand drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt. Voor de burgemeester was het aantreffen van een professionele hennepkwekerij reden genoeg om het pand voor de duur van zes maanden te sluiten.