'Ik vond het al een hele eer dat ik was genomineerd', aldus Miriam Bakker.
'Ik vond het al een hele eer dat ik was genomineerd', aldus Miriam Bakker. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Medewerker Bibliotheek Hilversum is beste jeugdboekenspecialist van 2020

HILVERSUM Totaal verrast was Miriam Bakker, al jarenlang een vaste medewerker van de Bibliotheek Hilversum, bij het nieuws dat ze was verkozen tot NBD Biblion Jeugdspecialist 2020. "Ik vond het al een hele eer dat ik was genomineerd"

Medewerkers uit de bibliotheekwereld konden van februari tot april een collega nomineren die er op het gebied van kinder- en jeugdboeken uitspringt. Uit meer dan dertig aanmeldingen bleek de 46-jarige Bakker uiteindelijk de nummer 1. Ook Roos Visser van Bibliotheek Den Haag en Annette Janssen behoorden tot de top drie. Op 11 juni zou de organisatie van de prijs met Bakker een filmpje opnemen met de boodschap dat ze bij de beste drie behoorde. Dat zou ook gebeuren met de twee 'concurrenten'. "Maar na het filmen kreeg ik direct te horen dat ik de winnaar was. Echt een verrassing en heel bijzonder."
De beste jeugdboekenspecialist weet - aldus NBD Biblion - alles over kinderboeken, speelt in op de actualiteit, houdt de collectie op peil en zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Een jury bepaalde uiteindelijk de winnaar. Bakker denkt dat ze haar prijs voor een groot deel te danken heeft door actief te zijn op social media. De vakjury over Bakker: "Via haar boekenblog bereikt ze met haar humor en persoonlijke stijl steeds meer doelgroepen. Bovendien is Miriam door een heel breed scala aan bibliotheken en experts genomineerd. Zeker in deze hectische tijd (coronacrisis) heeft Miriam een hele positieve insteek en houdt ze het lezen actueel."
De in Utrecht woonachtige Bakker is al meer dan twintig jaar werkzaam binnen de Hilversumse bibliotheek. Zij belandde in het pand aan de 's-Gravelandseweg door een stage tijdens haar opleiding en is sindsdien een vast gezicht. En hoewel ze net als alle collega's op alle afdelingen uit de voeten kan, doet Bakker in de praktijk vooral de jeugdthema's. Geen wonder dus dat de collega's juist haar nomineerden voor deze award. "Mijn hart ligt bij de jeugd", zegt Bakker.
Hoewel ze dus al op 11 juni wist dat ze de winnaar was, mocht Bakker het nieuws pas op 24 juni wereldkundig maken. Inmiddels heeft ze al veel felicitaties en bloemen in ontvangst mogen nemen. Het mooiste berichtje vindt ze toch wel de felicitaties van de twee andere genomineerden. "Superlief", zegt ze daarover. Vorige week kwam cultuurwethouder Gerard Kuipers langs in de bibliotheek om de 'jeugdspecialist' in het zonnetje te zetten.
Ondanks de mooie prijs hoeven collega's niet bang te zijn dat Bakker nu naast haar schoenen gaat lopen. Ook zal zij niet bij de directie aandringen op een beter salaris. "En ik blijf gewoon doen wat ik al deed. Ik heb net ook weer gewoon de mandjes staan poetsen."