Een van de nieuwe flitspalen in Hilversum.
Een van de nieuwe flitspalen in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Heeft snelheidshandhaving inderdaad - zoals in het collegeakkoord van 2018 is afgesproken - een hogere prioriteit gekregen in Hilversum? Dat vraagt de lokale fractie van GroenLinks aan het college van burgemeester en wethouders.

In een serie schriftelijke vragen stelt GroenLinks-raadslid Frank Kool dat veel mensen zich ergeren aan hardrijders in de buurt. "Het laatste burgerpanelonderzoek van Hilversum (2015) over veiligheid toont aan dat met name onder het langzame verkeer een hoog percentage verkeersonveiligheid wordt beleefd", schrijft hij. "Eén op de vijf fietsers vindt het verkeer in Hilversum onveilig."

Een van de aanbevelingen van het burgerpanel was destijds om vaker te handhaven op snelheid. Dat leidde in 2018 tot het voornemen van de nieuwe coalitie - waar GroenLinks aan deelneemt - om meer te handhaven op snelheidsovertredingen. Een citaat uit het collegeakkoord: 'We maken van snelheidshandhaving dan ook een prioriteit van de politie, bijvoorbeeld bij de Beatrixtunnel en op de Vaartweg.'

Te hard rijden levert behalve verkeersonveiligheid en ergernis ook vaak meer geluidsoverlast en luchtvervuiling op, vervolgt Kool. "Berucht hiervoor is de route Professor Kochstraat - Kleine Drift -Minckelersstraat bij het uitrijden van de Beatrixtunnel, waarbij vooral motorrijders er genoegen in scheppen om de gashandel extra open te zetten."

GroenLinks vraagt onder meer aan het college of snelheidshandhaving in Hilversum inmiddels een hogere prioriteit gekregen heeft bij de politie en zo nee, waarom niet? Daarnaast wil de partij een overzicht zien van het aantal uitgevoerde snelheidscontroles per locatie in Hilversum met daarbij aangegeven of het om vaste of mobiele controles ging.