In alle Gooise gemeenten was vorig jaar de expositie 'Open je ogen' over mensenhandel.
In alle Gooise gemeenten was vorig jaar de expositie 'Open je ogen' over mensenhandel.

Slachtoffers mensenhandel die zijn geholpen 'topje van ijsberg'

HILVERSUM "Er wordt vaak gedacht dat mensenhandel in deze regio niet speelt. Ik spreek helaas uit ervaring dat dit wel zo is." Dat stelt een van de slachtoffers van mensenhandel in de Evaluatie Aanpak Uitbuiting en Mensenhandel 2019 van de Regio Gooi en Vechtstreek. Daarin staat dat binnen een gestarte pilot in deze regio 36 slachtoffers van mensenhandel zijn geholpen.

Het college van burgemeester en wethouders meldt op basis van die evaluatie dat de aanpak van mensenhandel de komende periode verder wordt doorontwikkeld. "Hier hebben alle partners van het Zorg- en Veiligheidshuis, waaronder politie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming en GGZ-Centraal - met uitzondering van het Openbaar Ministerie - mee ingestemd."
In 2018 startten de gemeenten een proef om zicht te krijgen op de omvang van deze verborgen misdaad en om er zorg voor te dragen dat slachtoffers van uitbuitingssituaties passende zorg krijgen. De gemeenten in de Gooi en Vechtstreek hebben mede daarom een zorgcoördinator en een ketenregisseur mensenhandel aangesteld. De zorgcoördinator mensenhandel houdt zich bezig met goede en voldoende zorg voor slachtoffers van mensenhandel. De ketenregisseur zorgt ervoor dat alles goed verloopt en legt waar nodig bepaalde puzzelstukjes van verschillende instellingen aan elkaar vast. Zo is deze persoon een belangrijk verzamelpunt van signalen van mensenhandel.
De 36 situaties van mensenhandel in deze regio waren tussen maart en december 2019. De slachtoffers zijn gevonden op basis van signalen vanuit professionals en door middel van analyse van meldsystemen zoals Meld Misdaad Anoniem en Watch Nederland. "Omdat het nog niet gaat om actief toezicht en handhaving betreft dit slechts het topje van de ijsberg", melden de onderzoekers. In 25 gevallen ging het om seksuele uitbuiting, zeven keer was er sprake van criminele uitbuiting en er was één uithuwelijking.
Van de 36 meldingen kwamen er 22 uit Hilversum en een ruime meerderheid (83 procent) van het totaal was een vrouw (6 procent transpersoon). Bijna de helft is jonger dan 30 jaar. Ook is bijna de helft Nederlands. En van de maar liefst 433 seksadvertenties die de ketenregisseur heeft bekeken, is 40 procent bestempeld als 'risicovol'.
Uit de reacties klinkt vooral enthousiasme over de pilot. Ook de slachtoffers zijn er blij mee en voelen zich gehoord. Tevens voelt de familie zich gesteund. Over de zorgcoördinator zegt een slachtoffer: "Ik was heel bang toen ik u voor het eerst zag. Ik moest werken en drugs gebruiken. Ik was heel bang. Met de politie hielp u mij en ging met mij mee. U heeft mijn leven gered. Ik heb nu goede hulp."
Ook de adviseurs op het gebied van openbare orde en veiligheid zijn positief. Het project heeft volgens hen geleid tot beter zicht op uitbuiting en misstanden. "Hoewel mensenhandel veelal al een aandachtsgebied was binnen ondermijning is er door de inzet van de ketenregisseur mensenhandel en de zorgcoördinator regionaal een mooi resultaat behaald en veel geleerd."