Pakweg honderd demonstranten liepen van het station naar het Media Park.
Pakweg honderd demonstranten liepen van het station naar het Media Park. Foto's: Bastiaan Miché

'Afspraken bij Mars tegen fake news NOS zijn nagekomen'

Betogers waren zaterdag in Hilversum voor een protestmars richting NOS. De omroep zou vaak suggestief en onjuist nieuws brengen.

HILVERSUM De demonstratie van afgelopen zaterdag Mars tegen fake news NOS, waarbij Nederland in opstand zijn onvrede kenbaar maakte bij NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff, verliep volgens burgemeester Pieter Broertjes rustig en ordentelijk en de afspraken zijn nagekomen.

Dat schrijft de burgervader aan de gemeenteraad. Daarin benadrukt hij dat Hilversum veel waarde aan het recht op demonstratie. "In Hilversum mag je demonstreren wanneer de organiserende partijen bereid zijn om afspraken te maken en samen te werken met de gemeente en de betrokken partners."

Binnen de Wet openbare manifestaties kan Broertjes om een drietal redenen een demonstratie verbieden: gezondheidsrisico’s, verkeersveiligheid en openbare orde en veiligheid. Samen met de politie sprak hij vrijdag met vertegenwoordigers van Nederland in Opstand om over deze drie risico’s afspraken te maken. "Deze gesprekken verliepen goed en er zijn goede afspraken gemaakt, dus heb ik toestemming verleend voor de demonstratie", aldus Broertjes. "Wanneer deze afspraken niet naar tevredenheid gemaakt konden worden, was verbieden een reële optie waar ik rekening mee gehouden heb."

Voldoende capaciteit

De demonstratie zelf verliep goed, vervolgt Broertjes. "Er was voldoende capaciteit vanuit politie en gemeente om de veiligheid en de anderhalvemeterafstandsmaatregel te bewaken."
De pakweg honderd betogers werden in de middag met tekstkarren en hekken van NS station Media Park naar het NOS gebouw op het Media Park begeleid. Daar lazen zij enkele verklaringen voor aan Gelauff, die ook antwoord gaf, om vervolgens terug te keren naar station Hilversum Media Park. Er zijn geen aanhoudingen verricht, aldus Broertjes, en geen strafbare feiten gepleegd door de betogers. Omstreeks 17.00 uur zijn alle betogers middels het openbaar vervoer vertrokken.

Marcel Gelauff stond de betogers te woord.