Sonja van den Akker: 'Er zijn genoeg alternatieven.'
Sonja van den Akker: 'Er zijn genoeg alternatieven.' Foto: Bastiaan Miché

'Toen ik gluten schrapte, kreeg ik nog meer energie'

HILVERSUM Hoofdpijn. Migraine. Kortademigheid. Stress. Slapeloosheid. Het zijn vervelende klachten waarvan de oorzaak vaak lastig is te achterhalen. Sonja van den Akker weet er alles van. Jarenlang kampte ze met ongemakken en had geen idee waar ze vandaan kwamen. Daarin kwam verandering toen zij suiker uit haar voeding schrapte. “Toen ik ook nog mijn gluten wegliet, kreeg ik nog meer energie.”

Door Karin van Leeuwen

Ze schuift een zelfgemaakte zadencracker de oven in. Lekker en gezond voor de lunch. Sinds ze haar eetpatroon heeft aangepast voelt ze zich een ander mens. En haar kennis en ervaring geeft ze graag door aan anderen. Wat ze is? "Mijn bedrijf heet Blije Hormonen en ik ben hormoonfactortrainer, voedingscoach en afslankcoach. Dat ben ik geworden omdat ik jarenlang aan het tobben was met verschillende klachten." Veel klachten zijn gerelateerd aan voedsel, ontdekte Van den Akker. En toen zij haar voedingspatroon aanpaste en suiker, gluten en ten slotte zuivel schrapte, had ze weer bergen energie. Is het nog wel leuk, eten zonder suiker, gluten en zuivel? Van den Akker knikt. "Zeker wel", zegt ze, "Er zijn tegenwoordig zo veel alternatieven. Bovendien is het niet gezegd dat iedereen alles moet schrappen. Het is zoeken naar wat voor jou werkt. Gewoon uitproberen, kijken hoe je je voelt."

Hormoonfactor

De Hilversumse besloot zich erin te verdiepen en deed de opleiding bij de Hormoonfactor. Ze kreeg les van Ralph Moorman, specialist op het gebied van voeding en hormonen. "Ralph kwam erachter dat veel klachten kunnen worden opgelost met het veranderen van voeding. En het is zo fijn als je andere mensen kunt helpen." Begin maart schreef Van den Akker haar bedrijf Blije Hormonen in bij de Kamer van Koophandel en een paar dagen later zat heel Nederland in lockdown. Heel vervelend, maar overmacht, haalt ze haar schouders op. Inmiddels heeft ze haar eerste cliënten gezien. "De intake is kosteloos en geheel vrijblijvend. Tijdens dat gesprek vraag ik het hemd van het lijf en onderzoek of ik kan helpen. Vervolgens gaan we samen op zoek naar een passend dieet. Kwestie van uitproberen. Maar ik vind het zo bevredigend als ik mensen kan helpen als ze door voeding zo veel beter in hun vel zitten." Een tip voor iedereen? "Laat alcohol staan. Dat is funest voor je gezondheid."

Kijk voor meer informatie op www.blijehormonen.nl

Is eten nog leuk als je suiker, gluten en zuivel van het menu schrapt?