Het raadhuis.
Het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

Geen speurtocht naar zonnepark

Vervolg van de voorpagina

Inmiddels is Bart Heller de vervanger van Jan Kastje en heeft hij de opdracht om echt meters te maken op onder meer het gebied van duurzaamheid en energietransitie. Onderdeel van het klimaatneutraal maken van het pand aan het Dudokpark 1 was de realisatie van een zonnepark op het retentieveld op Anna's Hoeve, bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Vanwege de monumentale status van het raadhuis mogen er geen zonnepanelen op het dak komen. Maar die constructie in Anna's Hoeve bleek veel duurder uit te vallen.
De terugverdientijd zou langer zijn dan twintig jaar, waardoor het een onrendabel project zou worden. Er moest dan geld bij. Dat de kosten veel hoger uitvielen (1,1 miljoen euro) had alles te maken met de stalen constructie die boven de waterberging moest komen. In april meldde wethouder Annette Wolthers, die het stokje tijdelijk van de vertrokken Kastje had overgenomen, dat het college had besloten af te zien van dit zonneveld. De zoektocht naar een andere locatie ging verder, al gaf de portefeuillehouder wel direct aan dat er weinig andere geschikte plekken voor zo'n zonnepark zijn in Hilversum.
Nu blijkt er helemaal geen sprake meer te zijn van een speurtocht naar een alternatieve plek. "Er loopt geen onderzoek naar andere mogelijke locaties voor het plaatsen van pv-panelen", schrijft het college. Wel werkt zij aan een voorstel waarbij de verduurzaming van het raadhuis als onderdeel van de bredere opgave CO2-neutrale bedrijfsvoering wordt bezien. Dat werkt zij nu uit in een alternatief plan met een aantal scenario's. "In elk scenario is het toepassen van zonnepanelen buiten het raadhuis niet van toepassing. Het oorspronkelijke voorstel leggen wij daartoe niet opnieuw voor", luidt de uitleg.