De ravage na het ongeval was groot.
De ravage na het ongeval was groot. Foto: Bastiaan Miché

‘Aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag’ op Larenseweg

HILVERSUM Een 29-jarige Hilversummer die in augustus 2017 met zijn auto op de Larenseweg in Hilversum tegen een tegemoetkomende automobilist botste, waarna zijn auto over de kop vloog en op de ventweg tegen een geparkeerde auto tot stilstand kwam, moet als het aan de officier van justitie ligt een taakstraf van 140 uur verrichten.

Zijn rijbewijs hoeft de Hilversummer niet in te leveren, mits hij zich de komende twee jaar aan de verkeersregels houdt. Doet hij dat niet, dan moet hij alsnog achttien maanden met de trein naar zijn werk in Amsterdam.
De officier van justitie verwijt de Hilversummer dinsdagmorgen aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De man botste met iets te veel alcohol op met zijn auto tegen een andere auto. Het ongeval gebeurde op 6 augustus 2017 rond 05.15 uur ter hoogte van de vluchtstrook op de Larenseweg.

Na een avondje stappen in Amsterdam reed de verdachte in zijn auto met twee vrienden via de Larenseweg richting zijn woning in Hilversum. Op nog geen 500 meter van zijn woning moest de verdachte volgens zijn verklaring plots remmen en uitwijken voor een auto die op zijn weghelft op hem af kwam rijden. In paniek trok de Hilversummer aan het stuur, waardoor zijn auto begon te slingeren en op de auto botste die daar achter reed. Door de klap sloeg de auto van de Hilversummer over de kop en kwam op de ventweg tegen een geparkeerde auto tot stilstand.
In een helder verhaal vertelt de bestuurster van de auto waartegen de verdachte op botste, dat het ongeluk haar nog dagelijks bezighoudt. Niet alleen vanwege het lichamelijk letsel waar zij dagelijks nog last van heeft, een pijnlijke hand en knie, maar ook de ijzige gil van een van de jongens uit de auto die ze af en toe weer hoort. Angstaanjagend, volgens de vrouw.
Later zou blijken dat een van de vrienden van de verdachte door de klap bekneld was komen te zitten op de achterbank en uiteindelijk door de brandweer uit de auto gezaagd moest worden. Zowel hij als de vrouw werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, waar werd geconstateerd dat de vrouw haar hand had gebroken en kneuzingen op haar knie had opgelopen. Het andere slachtoffer, de vriend van verdachte, moest acht dagen blijven omdat hij zijn bekken gebroken had.
In dit verhaal zijn alleen maar verliezers, aldus de raadsman van de Hilversummer, die de rechtbank vroeg zijn cliënt vrij te spreken van de verdenking aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedag. Er is volgens de verdediging geen overtuigende relatie tot het alcoholgebruik en het ongeluk omdat het alcoholpromillage zeer laag was. Waarom hij dan toch de controle over zijn voertuig verloor, is volgens de advocaat gissen.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.