Dit jaar waren er vanwege corona veel minder mensen aanwezig.
Dit jaar waren er vanwege corona veel minder mensen aanwezig. Foto's: Bastiaan Miché

‘Slachtoffers worden nog dagelijks gemist’

De herdenking van de vliegramp van de MH17 - alweer zes jaar gelden - was dit keer een sobere. Desondanks blijft het indrukwekkend.

HILVERSUM “De vliegramp met de MH17 heeft een diepe wond achtergelaten in onze stad. De tijd verstrijkt, maar de slachtoffers worden nog dagelijks gemist. We vinden het belangrijk hen te herdenken.”

Dat zei burgemeester Pieter Broertjes vrijdagmorgen tijdens de herdenking van de vliegramp met de MH17, alweer zes jaar geleden. De dood van de 298 inzittenden van vlucht MH17 op 17 juli 2014 betekent nog altijd een onmetelijk verlies voor duizenden nabestaanden. Vijftien Hilversummers kwamen om het leven.
Dit jaar was het een sobere herdenking met hooguit twintig aanwezigen. In het bijzijn van nabestaanden legden Broertjes, wethouders Floris Voorink en Arno Scheepers namens het college, samen met pastoor Jules Dresmé zonnebloemen bij het Hilversumse MH17-monument in het Dudokpark ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Ook Dresmé noemde na afloop de bijeenkomst 'heel mooi, bijzonder en indrukwekkend'. De pastoor van de Sint Vituskerk benadrukte in zijn toespraak het belang van verbinding en genegenheid in een tijd dat men afstand van elkaar moet houden. “Juist terwijl je dicht bij elkaar wilt zijn om troost en verdriet met elkaar te delen en in liefde met elkaar probeert om te gaan.”
De Sint Vituskerk was in de dagen na de dramatische gebeurtenis op donderdag 17 juli 2014 de centrale ontmoetingsplek voor Hilversummers. Dresmé heeft de voorbije jaren nog regelmatig contact gehad met de nabestaanden en sprak na afloop van de herdenking ook weer met enkele. "En je merkt dat het dagelijks leven ook gewoon doorgaat”, zegt hij een paar uur na de herdenking. “Zo was er op het moment van de herdenking iemand in de buurt bezig met een cirkelzaag en kwam er een vuilniswagen voorbij rijden. Het dagelijks leven gaat gewoon door en toch staan we stil."


Pastoor Jules Dresmé.
Het MH17 monument.