Het voertuig kwam na bijna 300 meter tot stilstand.
Het voertuig kwam na bijna 300 meter tot stilstand. Foto: Bastiaan Miché

Hyperloop pod haalt bizarre snelheid

Spektakel op het terrein van voestalpine Railpro B.V. Daar zetten 33 studenten van de TU Delft met hun hyperloop een absurd snelheidsrecord neer.

HILVERSUM De studenten uit het Delft Hyperloop-team hadden dit jaar een duidelijk doel voor ogen: de eerste plek behalen in de SpaceX Hyperloop Pod Competition die ieder jaar wordt georganiseerd door visionair Elon Musk. Daarvoor zetten zij hun studie een jaar stop. Tijdens de wedstrijd in Los Angeles strijden studententeams van over de hele wereld tegen elkaar om met hun innovatieve voertuigen, hyperloop pods, de hoogste snelheid in een één kilometer lange vacuümbuis te behalen.

Het was een flinke tegenslag toen de studenten het nieuws kregen dat de competitie vanwege het coronavirus officieel niet zou plaatsvinden deze zomer. De studenten wilden hoe dan ook laten zien wat ze dit jaar bereikt hadden, dus gooiden ze het over een compleet andere boeg: een eigen record neerzetten, hier in Nederland.
Het terrein van Railpro aan de Nieuwe Crailoseweg in Hilversum voldeed aan alle eisen en dus vond daar vrijdagmiddag de poging plaats om het oude record - door de lichting van vorig jaar - van 202 kilometer per uur te verbreken. Dit jaar racete de pod daarom niet in een vacuümbuis bij SpaceX, maar in de open lucht op een eigen Long Test Track van 368 meter. Die was aangelegd in samenwerking met de Nederlandse spoorbedrijven voestalpine Railpro, ProRail en Strukton. "De uitdaging is nu nóg groter", zei Chief Engineer Sasha Ivlev vooraf. “Onze race pod was ontworpen om in vacuüm te racen, maar nu proberen we met datzelfde voertuig het record te verbreken in de open lucht. We willen de wereld laten zien wat voor bizarre snelheden nu al bereikt kunnen worden met zo’n voertuig en mensen inspireren om de zoektocht naar duurzamere transportmiddelen te volgen.”
Uiteindelijk kwam 'het vervoermiddel van de toekomst’ - althans, dat moet het worden - tot een snelheid van 360 kilometer per uur. Romée Postma, normaliter student industrieel ontwerpen maar binnen dit project perswoordvoerder, is blij met het resultaat. Desondanks had de 400 aangetikt kunnen worden, zegt zij. Vanwege een motorcomplicatie kwam de hyperloop al na 299 meter tot stilstand. “Bij het record van vorig jaar, 202 kilometer per uur, kwam hij niet verder dan 91 meter. In een vacuümbuis gaat hij harder dan in de open lucht, vanwege onder meer minder weerstand."
Toch gaat het niet alleen om snelheidsrecords. Het studententeam focuste zich de voorbije maanden ook op het toekomstbeeld van de hyperloop. Team Captain Emma van de Ven: “Bij transport komt meer kijken dan alleen techniek, vandaar dat het team ook onderzoek doet naar het algehele hyperloopconcept. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken hoe de reiservaring van de passagier geoptimaliseerd kan worden en hoe een veilige reis met de hyperloop gegarandeerd kan worden.”
Zweven deed het prototype vrijdagmiddag nog niet. De snelheid werd bereikt op wielen. Eerst moeten de studenten letten op de snelheid; in de toekomst ligt de focus meer op pods realiseren waar mensen in kunnen, vertelt Postma. Op dit moment zijn er wereldwijd verschillende commerciële bedrijven bezig met het bouwen van een fullscale hyperlooppod. Het aanleggen van de infrastructuur zal, menen de studenten, ook vanwege hoge kosten echter de grootste uitdaging worden.