De gidsen van het fietsgilde maakten afgelopen weekend nog een nieuwe tocht.
De gidsen van het fietsgilde maakten afgelopen weekend nog een nieuwe tocht. Foto: Rob Wijburg

Alternatieve en kleinschalige tochten Fietsgilde 't Gooi in kleinere groepjes

De tochten van Fietsgilde 't Gooi zijn tot dusver niet doorgegaan en ook de komende zijn geschrapt. Maar er komt een alternatief.

HILVERSUM De teller is in de loop der jaren opgelopen tot honderden fietstochten en meer dan tienduizend deelnemers, maar dit jaar is er nog geen kilometer gereden. Toch zijn de medewerkers van Fietsgilde ‘t Gooi druk doende met de organisatie van alternatieve en kleinschalige fietstochten.

Normaliter fietsen de vrijwillige gidsen van het fietsgilde, in 1998 opgericht op initiatief van de ANWB en sinds 2016 een zelfstandige stichting, ieder jaar tussen mei en september een kleine veertig tochten door deze regio. Deze tochten van twintig tot veertig kilometer zijn veelal in het weekend of op een woensdag. De Kerkbrink geldt daarbij meestal als vertrekpunt.

Maar daar is dit jaar vanwege corona allemaal nog niets van terechtgekomen. Al snel was duidelijk dat er tot 1 juli sowieso niks kon, vertelt woordvoerder en gids Bob Wijburg. “Mensen hoeven zich vooraf niet aan te melden. En als er dan opeens een grote groep van dertig man komt, loop je toch een risico. En in een restaurant ben je dan ook niet welkom.”
Afgelopen weekend kwamen de gidsen bijeen om te bespreken hoe nu verder. Zaterdagmorgen hadden ze nog een nieuwe route - De Fortentocht - verkend. Maar tijdens het samenzijn was al snel de conclusie dat het alsnog laten doorgaan van de nog te houden tochten geen optie is. Naast elkaar fietsen is lastig en ergens koffiedrinken of lunchen is eveneens veel gedoe. “Hoezeer het ons aan het hart gaat: al die leuke dingen die zo horen bij onze fietstochten zijn - als je de regels serieus neemt - (nog) niet mogelijk”, aldus de gidsen in een mail aan ‘alle fietsvrienden’.
Het idee is nu om in kleine groepjes iets te organiseren, vertelt Wijburg. Binnenkort komt er een programma. Mensen kunnen zich dan per e-mail (ook daar komt nog meer duidelijkheid over) aanmelden en betalen dan wel een iets hoger bedrag dan de 3 euro die zij normaliter betalen. Dat komt ook doordat er tijdens de tochten wordt gestopt bij een van de horecazaken die het fietsgilde sponsoren. Op die manier wordt de tocht gecombineerd met een lunch. De fietstochten vinden plaats in groepen van zo’n acht personen. Het is niet zo dat wanneer zich acht mensen hebben aangemeld, de tocht is volgeboekt. Per ritje zijn meerdere gidsen beschikbaar.
Dat 2020 ook voor Fietsgilde ‘t Gooi een wat verloren jaar is geweest, heeft niet zo heel veel financiële gevolgen. Bovendien zijn er reserves opgebouwd, stelt Wijburg gerust. “Maar ja, dat die fietstochten niet doorgingen, onder andere een aantal nieuwe, is natuurlijk wel heel jammer.”

Voor meer informatie, zie fietsgilde.nl