Er deden meer scholen mee.
Er deden meer scholen mee. Foto: GGD

'30dagengezonder' ondanks corona weer geslaagd

HILVERSUM Even was er in maart - met de uitbraak van het coronavirus - de vraag of men wel moest doorgaan met de actie ‘30dagengezonder’. Het antwoord was ja, aldus de initiatiefnemers, omdat ook juist in coronatijd het belangrijk is om aandacht te besteden aan je gezondheid. Conclusie nu is dat de actie weer is geslaagd.

De campagne van de GGD's Gooi en Vechtstreek, Hollands Noorden en Zaanstreek-Waterland vond dit jaar voor de derde keer plaats. Het doel is gewoontegedrag te doorbreken, mensen op een positieve manier te stimuleren het heft in eigen hand te nemen door een gewoonte te kiezen om aan te pakken en hen een succeservaring te geven. “Tegelijkertijd willen we mensen laten zien dat je zelf invloed hebt op je gezondheid en dat heel veel activiteiten invloed op je gezondheid hebben, conform het begrip 'positieve gezondheid'”, aldus de GGD's in de nu verschenen evaluatie.
In 2018 deden in totaal zo’n 2000 mensen mee, in 2019 waren er ongeveer 2500 deelnemers en in 2020 bijna 3000. De toename kwam doordat dit jaar diverse bedrijven en scholen meededen.
Deelnemers letten vooral op gezondere voeding (zoals geen suiker, niet snoepen, elke dag ontbijten, water drinken), meer bewegen (dagelijks sporten, fitness, wandelen, fietsen of touwtje springen) en ontspannen (dagelijks meditatie, yoga, geen werkmail ’s avonds, vroeger naar bed). Andere uitdagingen zijn minder alcohol nuttigen, vaker de natuur opzoeken en vaker iemand een compliment geven. “Bij 90 procent van de deelnemers is het (grotendeels) gelukt om de uitdaging vol te houden”, staat in de evaluatie. “Ook zegt 90 procent volgend jaar weer mee te willen doen en anderen aan te raden om ook mee te doen.”
Hoewel de actie ondanks corona doorging, is het vanwege het virus op scholen en bij diverse bedrijven halverwege gestopt. Desondanks noemt men de actie 'weer geslaagd’. “Mooi dat dit jaar ook veel bedrijven en een aantal scholen meededen. De natuuruitdaging kwam als aparte uitdaging minder goed uit de verf."