Afbeelding
Foto:

Uitvaartondernemers: pas als alles onder controle is terug naar normaal

Met de versoepeling van de coronamaat-regelen is er ook meer ruimte voor de uitvaartbranche.

HILVERSUM Maar P.P. Dekker van uitvaartverzorger Dekker en Zonen in Hilversum ziet dat Nederland nog niet aan het einde van de crisis is. “Pas als we de coronapandemie echt onder controle hebben, kunnen we weer gaan werken op een manier zoals dat gebruikelijk was.”


Ook Hilversum werd getroffen door het coronavirus. Op het hoogtepunt van de crisis, tussen 9 maart en 10 mei, overleden er in de gemeente 9 procent meer mensen dan in de maanden ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. “We hadden het behoorlijk druk", beaamt Dekker. “En dan zit je met alles dat in acht genomen moet worden, bijvoorbeeld ook met de hygiënische maatregelen die getroffen moeten worden.”


Omdat er meer mensen stierven, waren er ook meer uitvaarten. Door de coronamaatregelen konden die niet altijd georganiseerd worden op de manier waarop de nabestaanden dat zouden willen. Maar de Hilversumse ondernemer, wiens firma al sinds 1888 uitvaarten verzorgt in de regio, zag ook dat er iets moois voortkwam uit de coronacrisis en de maatregelen. “Bij sommige plechtigheden zag je dat er een bepaalde intimiteit was en dat was heel waardevol voor ons.”


Gaat dat veranderen nu de coronamaatregelen vanaf 1 juli verder versoepeld zijn? “Wat in het oog springt, is natuurlijk de verruiming van dertig naar meer dan honderd mensen die bij zo’n bijeenkomst aanwezig mogen zijn", zegt Martijn van de Koolwijk van uitvaartverzekeraar Dela. Wel moet er bij uitvaarten, net als in de horeca, vooraf bekend zijn wie er komt.


Anderhalvemeterproblematiek

Dekker waakt er streng voor dat de coronamaatregelen worden nageleefd bij een uitvaart door goed op de anderhalvemeterafstand te letten. “We zijn nog steeds niet vrij van het coronavirus. Je slaat de krant open en je ziet nog veel problemen", zegt de ondernemer. “Het RIVM is heel duidelijk en het is aan ons om iedereen aan die restricties te houden. Dat moet je zelf ook reguleren.”

Van de Koolwijk ziet een probleem ontstaan, en niet alleen bij de uitvaart zelf. “Je merkt dat er een nazit in de horeca is na de dienst. Ook daar moet die anderhalve meter worden gewaarborgd. Maar dan zie je dat er bijvoorbeeld 95 mensen bij de dienst aanwezig kunnen zijn, maar slechts 65 bij de nazit.”

Dekker ziet geen reden om de teugels te laten vieren en niet aan de maatregelen te voldoen. “Als je eenmaal het precedent schept dat je daarin meegaat, dan heb je volgende week een familie die zegt: waarom kan dit niet bij ons?” De ondernemer vreest dat een ongeluk in een klein hoekje zit. “Een uitbraak kan ook hier gebeuren, we zijn er nog niet. We moeten er echt gedisciplineerd mee omgaan.”


Hoe organiseer je een uitvaart die

voldoet aan de coronamaatregelen?


Uitvaartverzekeraar Dela geeft een aantal adviezen voor het organiseren van een uitvaart of herdenkingsbijeenkomst waarbij rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen. Dat is voor de nabestaanden vaak moeilijk, onder meer omdat ze rekening moeten houden met de anderhalvemeterregel.



Dela adviseert om naamkaartjes of foto’s van afwezige gasten neer te leggen op lege stoelen. Zo zijn ze er toch een beetje bij.



Mensen die de uitvaart moeten missen vanwege de corona-maatregelen kunnen een audio- of videoboodschap inspreken die afgespeeld kan worden tijdens de uitvaart.



Ook een drive-throughcondoleance is een optie. Hierbij kunnen mensen vanuit de auto hun condoleances overbrengen aan de nabestaanden. Bij een lokale uitvaartverzorger kun je vragen of zo’n rijdende condoleance mogelijk is.



Een kaartje kan nabestaanden ook troosten. Nabestaanden
kunnen alle kaarten van andere familieleden en vrienden
meenemen naar de dienst en ze rond de kist zetten.



Livestreaming is een moderne oplossing om ervoor te zorgen dat zij die ver weg zijn toch de dienst van dichtbij mee kunnen maken. De meeste uitvaartondernemers bieden de mogelijkheid de dienst live uit te zenden via internet. Ook is het makkelijk om zelf een livestream te organiseren, zoals bijvoorbeeld via Facebook of andere sociale media.



'We zijn nog steeds
niet vrij van corona. Je slaat de krant open en je ziet nog veel problemen'

DEN BOSCH - Uitvaartplechtigheid in de Bosche Sint-Jan Kathedraal ten tijde van corona. ANP RAMON MANGOLD