Het pand Herenstraat/Veerstraat.
Het pand Herenstraat/Veerstraat. Foto: Bastiaan Miché

Hoe nu verder met pand hoek Herenstraat/Veerstraat?

HILVERSUM Het is nog altijd droevig gesteld met de verbouw van het gemeentelijk monument op de hoek Veerstraat/Herenstraat. Ook het college van burgemeester en wethouders (B&W) lijkt met de handen in het haar te zitten.

Dat blijkt wel uit de beantwoording van B&W op de schriftelijke vraag die de lokale Partij van de Arbeid (niet voor het eerst) over dit inmiddels hoofdpijndossier stelde. Want er gebeurt niks, menen de sociaaldemocraten.
Zij hadden in november vorig jaar ook al vragen gesteld over de plek waar vier stadswoningen moeten komen. Destijds meldden B&W dat de eigenaar meer tijd nodig had. Daarom werd coulance getoond en gezegd dat de termijn om aanspraak te maken op subsidie uit het zogenoemde gevelherstelfonds voor de pandeigenaar met een half jaar zou worden verlengd. Met deze subsidie zouden meer oorspronkelijke elementen kunnen worden teruggebracht met authentieker materiaal. Dat zou dan weer de kwaliteit - ook van de omgeving - ten goede komen.
Maar dan moest er dus wel voor 30 juni iets gebeuren. En dat is niet bepaald het geval, blijkt nu. B&W beraden zich nu op de consequenties als het gaat om de subsidie uit dat gevelherstelfonds, melden zij in de beantwoording. Geen subsidie betekent mogelijk dat het monument helemaal niet meer wordt hersteld.
Uit de antwoorden van nu blijkt dat eind maart al de vergunning is verleend voor 'het verbouwen van vier monumentale panden, het plaatsen van erfafscheiding en dakterras'. “Op 9 mei 2020 is deze vergunning onherroepelijk geworden”, aldus B&W. “De vergunning is verleend onder voorwaarden, waardoor de eigenaar eerst aan deze voorwaarden moet gaan voldoen, voordat er uitvoering gegeven mag worden aan de verleende vergunning.”
Wel beseft het college dat het momenteel lastig werken is op deze locatie vanwege de werkzaamheden aan het KPN-gebouw aan de Koornstraat. "Dit houdt in dat het op korte termijn inrichten van een bouwlocatie / starten met een verbouwing op deze locatie waarschijnlijk zeer moeilijk of zelfs onmogelijk zal zijn.”
Van de belangenbehartiger van de eigenaar heeft de gemeente te horen gekregen dat de planning voor dit pand de volgende is: “De restauratie van dit pand zal opgestart worden en deze zal voor het einde van 2020 gereed zijn. De belangbehartiger van de eigenaar heeft ons medegedeeld dat het voornemen is om snel te starten met de restauratie van de gevel aan de Herenstraat/Veerstraat.”